Nieuws

mei 2023

Thema Zwaailichten

Deze maand hebben we gewerkt met het thema zwaailichten. De eerste 2 weken over de politie. De afgelopen 2 weken over de brandweer. 

We hebben filmpjes gezien over politie en brandweer. Onder andere van juf Roos, het Zandkasteel, maar ook filmpjes waarop we hebben gezien dat alle auto’s aan de kant gaan als de politie, brandweer of ambulance eraan komt met zwaailichten en sirenes aan. We hebben gezien hoe de brandweer een brandende auto of huis blust en hoe ze een kat uit de boom halen. Maar ook over de samenwerking tussen brandweer, politie en ambulance. Je hoorde het weer terugkomen in het spel van de kinderen. Ze waren boeven, moesten naar de gevangenis en ze blusten brandjes. 

We een politiepet gemaakt. En met de politiepet op hebben we het liedje geleerd: daar komt de politie aan. We hebben handboeien gemaakt. Eerst wc-rolletjes geverfd, toen kralen geregen en de kralen geverfd. 

Daarna hebben we het gehad over de brandweer. De ladderwagen hadden we bij Kiki staan. Ik heb een boekje gelezen van Liesbet Slegers – ‘De politie en de brandweer’. We hebben een huis geverfd met rood, geel en oranje alsof er vlammen waren. De kinderen zijn daarvoor op de foto gegaan met de brandweerhelm. 

Op maandag 15 mei is de echte politie langs geweest met een politiebusje. We mochten achterin zitten waar altijd de boeven zitten, we hebben het zwaailicht gezien en even de sirene gehoord.

april 2023

Thema lente/Pasen

Deze maand zijn we verder gegaan met het thema lente. 

We hebben filmpjes gezien over boerderijdieren, dierengeluiden geoefend en ontdekt dat er tussen de dieren waarmee we spelen ook boerderijdieren zaten. 

De eerste week hebben we een paas/lenteknutsel gemaakt: kuikentjes in een ei. Deze hebben de grotere kinderen gekleurd met viltstift, de jongere kinderen met viltstift. De grotere kinderen hebben ook zelf de snavels, pootjes en eierdopjes erop geplakt.

De tweede week hebben we een narcis gemaakt, deze hebben we geverfd en gekleurd.

De derde week hebben we schapen beplakt met ‘wol’ oftewel watten. Ze waren lekker zacht geworden.

De vierde week hebben we vlinders gemaakt en een aantal kinderen hebben al geknutseld aan een moederdagkado. Na de meivakantie krijgen de kinderen de moederdagkado’s mee naar huis. Let op! Ze zijn breekbaar! Meer verklappen we niet.

maart 2023

Thema lente

Deze maand hebben we gewerkt met het thema lente.  

Kiki heeft zijn lente-outfit aan en in het kistje zit: een koe, een schaap, een kip, een kuiken, een ei, een varken, een bloem, een vlinder en een bij. De vraag was bij de koe, het schaap, het varken en de kip: hoe heten de babydieren? Hoe heet een jongenskuiken als hij groot is? We hebben geleerd dat er melk uit de uiers van de koe komen, dat de bijen voor honing zorgen. We hebben gezien hoe een kuikentje uit een ei kruipt. Kortom: een thema waarbij 1 maand veel te kort is, daarom gaan we er ook volgende maand mee verder. 

We hebben het boekje ‘Anna en de lente’ en ‘Rupsje Nooitgenoeg’ gelezen.

De eerste week hebben we eendjes beplakt met veertjes. We hebben ze ingesmeerd met lijm en daarna de veertjes erop geplakt en natuurlijk nog het oogje.

De tweede week hebben we rupsen gemaakt. Hierbij ging het vooral om het tellen: kies maar 5 gekleurde balletjes uit en daarna het benoemen van de kleuren. Daarbij het boekje van Rupsje Nooitgenoeg gelezen, de rups verandert in een vlinder. Ook hebben we filmpjes gezien van een rups die een cocon maakte en uit de cocon kroop.

De derde week hebben we hyacinten geverfd met een wattenstaafje. Deze activiteit was vooral bedoeld voor de fijne motoriek.

Afgelopen week hebben we narcissen gekleurd en geverfd.

februari 2023

Thema winter

Deze maand hebben we verder gewerkt met het thema winter.  

We zijn de maand begonnen met het verven van wanten. De kinderen mochten zelf de kleur bepalen van de wanten en welke kleur verf ze wilden gebruiken.

De week daarna zijn we begonnen met de sneeuw-schudbollen. De kinderen hebben de potjes geverfd en voor de foto in het potje kregen ze een muts op, een sjaal om en wanten aan. Ze mochten een kleur glittersneeuw uitkiezen. Ze vonden het erg gek en grappig.

We hebben ook ijsberen gemaakt. De kinderen kregen de ‘onderdelen’ van de ijsbeer en mochten er zelf een ijsbeer van maken. Ik heb ze verteld welke onderdelen het waren en ze er een keer los op gelegd, vervolgens eraf gehaald en toen konden ze aan de slag. Er zaten bijzondere creaties tussen.

januari 2023

Thema Winter

Deze maand hebben we gewerkt met het thema winter. Kiki had zijn warme trui aan, een warme broek, een muts op, sjaal om en wanten aan. In het kistje van Kiki zat: een sneeuwpop, een ijsbeer, een pinguïn, handschoenen, een slee, schaatsen en een sneeuw-schudbol.  

We hebben onder andere geleerd dat een ijsbeer op de Noordpool woont en een pinguïn op de Zuidpool. Over de schaatsen vroeg ik bijv. ‘en waar moeten deze? Aan je oren?’ en erbij verteld dat ze nooit alleen het ijs op mogen, altijd samen met papa, mama, opa, oma, tante etc. We hebben geleerd dat er een verschil is tussen wanten en handschoenen. Daarbij liet ik zien dat je bij de handschoenen de vingers apart erin kan doen. We hebben het boekje ‘Anna en de winter’ gelezen. En we hebben weer lekker veel geknutseld:

We zijn begonnen met een vogelhuisje. Deze hebben de kinderen gekleurd met stiften en de jongere kinderen hebben het geverfd.

De tweede week hebben we sneeuwpoppen gemaakt van eierdozen. De kinderen hebben deze geverfd, met de kleinste kinderen heb ik handjes geverfd.

De derde week hebben we bomen geverfd en deze beplakt met watten, oftewel: sneeuw.

Vorige week hebben we mutsen beplakt met gekleurd papier. De grote kinderen hebben dit helemaal zelfstandig gedaan, bij de kleintjes hebben we samen de lijm erop gesmeerd en hebben ze zelf het gekleurde papier erop geplakt.

Afgelopen week hebben we wanten beplakt met stukjes wol.

december 2022

Thema Kerst

Deze maand hebben we gewerkt met het thema Kerst. Kiki was verkleed als kerstman.

In het kistje zat een kerstman, een rendier, een kerstbal, een kaars, een kerstboom met lichtjes en een sneeuwbol.

We hebben geleerd dat een rendier een gewei op zijn hoofd heeft. De kerstman zegt altijd: hohoho vrolijk kerstfeest. We hebben het niet over kadootjes onder de boom gehad omdat niet iedereen dat doet. Over de kerstbal heb ik verteld dat deze ook van glas kunnen zijn, dus dat je er altijd voorzichtig mee moet doen. Dit kwam ook weer terug in het boekje van Bobbi. We hebben het natuurlijk ook uitgebreid gehad over de kerstbomen thuis en welke kleur kerstballen. Als ik de kinderen mag geloven hebben jullie thuis erg bonte kerstbomen

november 2022

Thema Sinterklaas

Deze maand hebben we gewerkt met het thema Sinterklaas. Kiki was verkleed als Sinterklaasbeer en naast hem zat onze Beerpiet.

In het kistje zat een plaatje van de stoomboot, een Sinterklaas, een Piet, het paard Ozosnel, een staf en een kadootje.

We hebben geleerd dat Sinterklaas een mijter op zijn hoofd draagt. Piet heeft een pietenmuts met een veer. Hij heeft ook een zak met kadootjes en soms zitten er ook pepernoten in de zak. Samen met het paard Ozosnel lopen ze over het dak. Dat is wel een beetje gevaarlijk. Ze gooien kadootjes door de schoorsteen en zo komen die in je schoen. Ze komen ieder jaar met de stoomboot uit Spanje en in de boot zitten allemaal kadootjes, pepernoten en chocoladeletters. Als Sinterklaas jarig is geweest gaat hij weer terug naar Spanje met de stoomboot. Ook heeft Sinterklaas een staf, want Sinterklaas is al heel oud en kan niet zo goed meer lopen, dus moet hij zich goed vasthouden aan de staf.

We hebben de boekjes ‘Bobbi viert Sinterklaas’, ‘Dag Sint, dag Piet’ en Dikkie Dik viert Sinterklaas’ gelezen.

We hebben ook weer veel geknutseld:

Een dak met een schoorsteen hebben we beplakt met steentjes. De baby’s hebben de hand van Sinterklaas geverfd.

We hebben een feestmuts gemaakt voor het Sinterklaasfeest. De baby’s hebben een voetje geverfd, daar heb ik de zak van gemaakt.

We hebben een mijter rood geverfd en beplakt met een geel kruis.

Ook hebben we zelf kruidnootjes gemaakt en gebakken in de oven.

oktober 2022

Deze maand hebben we gewerkt met het thema herfst. Kiki had zijn regenhoed op en zijn regenlaarzen en regenjas aan. In het kistje van Kiki zat: een kastanje, een dennenappel, een eikel, een geel blaadje, een paddenstoel, een paraplu, regenlaarzen, een egel, een eekhoorn en een spin. We hebben geleerd dat kastanjes, eikels, dennenappels en blaadjes van de boom vallen in de herfst en dat er veel bomen zijn in een bos. Blaadjes krijgen andere kleuren in de herfst: rood, geel, bruin, oranje en waaien van de boom af. Paddenstoelen zijn mooi om naar te kijken, maar mag je niet pakken, want dan kun je er buikpijn van krijgen. De spin maakt mooie spinnenwebben om vliegjes en muggen te vangen. De eekhoorn eet eikeltjes en beukennootjes en kan heel goed in bomen klimmen. Het egeltje verstopt zich het liefst tussen de blaadjes. En als het heeft geregend kun je met je regenlaarzen aan lekker in de plassen stampen! 

We hebben het boekje ‘Anna en de herfst gelezen’ en ‘de spin die het te druk had’.

We hebben weer veel geknutseld:

We zijn begonnen met een eekhoorn, de grotere kinderen hebben de eekhoorn beplakt met stukjes papier, met de baby’s hebben we voetafdrukken gestempeld. We hebben een paraplu gekleurd, de kinderen mochten kiezen welke kleur paraplu en welke kleur steel. We hebben egeltjes beplakt met stekeltjes met de grote kinderen, de kleintjes hebben een egeltje ‘gemaakt’ van een voetafdruk. Afgelopen week hebben we paddenstoelen gemaakt. De grotere kinderen hebben een wc-rolletje wit geverfd en een rode cirkel beplakt met witte stippen. De baby’s hebben met 2 voetafdrukken een paddenstoel gemaakt.

september 2022

Deze maand hebben we gewerkt  met het thema onder water. Kiki had zijn zwembroek aan, want hij ging lekker zwemmen. In het kistje van Kiki zat: een haai, een walvis (bultrug), een zeehond, een walrus, een krab, een zeester, een octopus, een rog, een zeepaardje, een zeeschildpad en een dolfijn.

De kinderen hebben korte filmpjes gezien hoe deze dieren er in het echt uit zien en hoe zij bewegen. We hebben geoefend met tellen: hoeveel armen heeft een octopus? We hebben geleerd dat de ‘handen’ van een krab scharen heten, dat een rog aan de bovenkant ogen heeft en aan de onderkant zijn mond, een zeester heeft ook een mond en een dolfijn kan heel hoog springen. Een walrus heeft slagtanden net als een olifant, alleen wijzen ze bij de olifant omhoog en bij een walrus naar beneden. De haai is gevaarlijk en heeft veel tanden, we lieten de haai zwemmen en daarbij maakte ik het geluid tuduu, tuduu, tudutudutudu (bedenk er het geluid van Jaws bij).

We hebben weer lekker geknutseld. We hebben een octopus gemaakt. De grootste peuters hebben zelf de ‘armen’ gemaakt door cirkels aan elkaar vast te lijmen, de jongere kinderen hebben gekleurd.

We hebben een zeepaardje beplakt met stukjes papier en afgelopen week hebben we een haai geverfd.


juni 2022

Deze maand zijn we verder gegaan met het thema huisdieren. We hebben bij slecht weer geknutseld. We hebben een hond beplakt met propjes papier om te oefenen met de fijne motoriek en we hebben een schildpad gemaakt. We hebben een papieren bord groen geverfd en daar bruine vierkantjes op geplakt. Het blijft een hit, het geluid van de schildpad.

We hebben er een aantal warme dagen op zitten, waardoor we lekker met water konden kledderen in de tuin. Komende anderhalve maand gaan we werken met het thema zomer, af en toe een knutsel, maar het liefst gewoon lekker buiten spelen. Buiten wil ik wat meer met natuurlijke materialen gaan werken/spelen. Grote stenen, stokjes, zand, water, dennenappels etc. Mochten de kinderen die vinden, laat ze die gerust meenemen. Flessenkurken zijn ook welkom! Dan gaan we er een mooie verzameling van maken. Doel hiervan is de creativiteit in het spel te bevorderen, het combineren van spel, uitbreiden van spel. Binnen heb ik bakken staan met speelgoed gesorteerd op kleur met als doel het oefenen van de kleuren, het leren sorteren, ordenen (voorbereiding op het latere rekenen).

mei 2022

Thema huisdieren
We hebben deze maand gewerkt met het thema ‘huisdieren’.

In het kistje van Kiki zat: Een kat, een hond, een cavia, een konijn, een parkiet, een muis, een hamster, een goudvis en een schildpad.  

De dieren werden een voor een uit het kistje gehaald en ik heb laten zien dat bijv. een kat poten heeft, een staart en Bailey was in dit geval het lijdend voorwerp, want ik heb bij hem ook even de snorharen laten zien. Ik heb de verschillen tussen een hamster en een muis laten zien en het leukste was toch wel de dierengeluiden. Aan de tablet op tafel vroegen we: ‘Oké google, welk geluid maakt een…. Kat/hond/muis etc.’ De schildpad bewaarden we voor het allerlaatst, want daar hebben ze zo om gelachen. Tip: vraag even aan google welk geluid een schildpad maakt. De kinderen vroegen iedere keer: nog een keer!

We hebben geknutseld voor de verjaardagen van papa’s, mama’s, opa’s, oma’s en vaderdag. De themaknutsels bewaren we voor als het weer wat kouder/natter is buiten. Buiten spelen en bewegen vind ik dan belangrijker en net zo leuk!

Wat gaat de tijd toch vreselijk snel, het is een cliché, maar toch zo waar. Ik vind het nog steeds zo leuk om te zien hoe de kinderen groeien en hoe het onderling tussen de kinderen gaat. Het heerlijke weer waardoor we lekker veel buiten zijn en het gekledder met water. De soms kleine, onbewuste gewoontes die we hebben en zichtbaar worden als je het een keer vergeet. Zo blijk ik dus altijd ‘ploep’ te zeggen als ik een speentje uit de mond haal. De kinderen herinneren mij er dan aan. De grapjes die we met elkaar maken: ‘wat heb jij mooie schoenen zeg, die wil ik wel een keertje lenen!’ ‘Nee! Dat past niet!’ Of als ze vragen of ik iets wil pakken: ‘Alstublieft, meneer!’ ‘Ik ben niet een meneer!’ Het enthousiasme waarmee de rest van mijn gezin altijd ontvangen wordt door de kinderen. De gitaarlessen worden ook gewaardeerd door de kinderen. Ze vinden het erg leuk als ik ga zingen met de gitaar erbij. Ik had niet gedacht dat ik het ZO leuk zou vinden.

Kortom: ik heb nog steeds veel plezier in mijn werk!

april 2022

We hebben deze maand verder gewerkt met het thema ‘lente’ en Pasen kwam ook even voorbij.

 Week 1: we hebben een schaap beplakt met watjes.

Week 2: we hebben een paashaas beplakt met gekleurd papier.

Week 3 en 4 hebben we geknutseld voor moederdag. De kinderen hadden er veel plezier in om het te maken voor de mama’s.

Avonturenboerderij Molenwaard

Op maandag 25 april zijn we naar Avonturenboerderij Molenwaard in Groot-Ammers geweest. We hadden niet echt lekker weer, het regende af en toe en het was ook niet echt warm. Maar dat mocht de pret niet drukken.

Er was veel te doen voor de kinderen: koeien melken, een doolhof, blote voetenpad (met schoenen aan), ze konden op een tractor rijden, pony rijden, een echte molen van binnen bekijken. Alle dieren van de boerderij hebben we daar gezien: varkens, koeien, schapen, konijnen, cavia’s etc. Er waren shows waarin werd uitgelegd hoe kaas gemaakt wordt, hoe de bijen honing maken. En er was nog veel meer te doen. We waren samen met mijn zus en zwager gegaan. We hebben het park wel gedeeltelijk apart bekeken vanwege de leeftijdsverschillen van ‘mijn’ kindjes en de kinderen die zij begeleiden. Het was een leuke dag en de kinderen hadden lekkere rode wangetjes toen we weer naar huis reden. Een aanrader om naar toe te gaan, wel met iets betere weersomstandigheden!

maart 2022

Thema Lente 

We hebben deze maand gewerkt met het thema ‘lente’. In het kistje van Kiki zat: een koe, een schaap, een varken, een kip, een kuikentje, een ei, een konijn, een bloem, een vlinder en een bij. We hebben naar de geluiden geluisterd van de dieren, maar ook geleerd hoe de baby’s heten van de dieren: een lammetje, een biggetje, een kalfje etc.

Week 1: we hebben een kuikentje beplakt met veertjes.    

Week 2: we hebben een konijntje geverfd en daarna de oren en ogen erop geplakt.

Week 3: we hebben een bloem geverfd en gekleurd.

Week 4: we hebben een varken gestempeld met een kurk.

februari 2022

Thema Winter 

We zijn deze maand nog doorgegaan met het thema ‘winter’

Week 1: we hebben een trui beplakt met kleine stukjes gekleurde wol.  

Week 2: we hebben een wintermuts geverfd.

week 2: we hebben schaatsen geknutseld. De grote kinderen mochten een veter rijgen door de gaatjes en het ijzer van de schaats beplakken met zilverpapier. De kleinere kinderen mochten de schaatsen verven.

Komende week gaan we wanten maken. Deze gaan we met gekleurde stukjes papier beplakken.

januari 2022

Thema winter

Kiki heeft zijn warme trui, sjaal en muts weer aangetrokken/opgezet. In het kistje zat een plaatje van wanten, een sneeuwpop, een slee, schaatsen, een plaatje van een man op het ijs en een plaatje van sneeuw.

We hebben een sjaal gemaakt. De kinderen hebben de sjaal beplakt met gekleurde papiersnippers. Met een paar sliertjes wol was de sjaal klaar.

We hebben een vogelhuisje gestempeld, de jongere kinderen hebben het vogelhuisje geverfd. Daarna hebben we watten op het dak geplakt en een vogeltje gekleurd voor in het vogelhuisje.

Nationale voorleesdagen 2022

Voor de nationale voorleesdagen

(26 januari t/m 5 februari) heb ik het boekje ‘Vos gaat een stukje rijden’ gekocht.

 https://youtu.be/8Wf5JY2g0Eg

Vos gaat een stukje rijden. Door kuilen, over stenen, wobbel-bobbel, nog een hobbel! En door plassen - spitter spatter spetter! Vos heeft het zo naar zijn zin, hij merkt helemaal niet dat de muis achterop springt. En de mol. En de kever ...

december 2021

Thema Kerst

Kiki was na Sinterklaas, nu verkleed als Kerstman. In het kistje zat: een kerstmanpoppetje, een kaars, een rendier, een kerstbal en een kerstboom met echte lichtjes. We telden tot 3 en dan deed ik de lichtjes aan. En natuurlijk hebben we de lichtjes ‘uitgeblazen’. Dat vonden ze erg grappig. Ook hebben we gehoord dat het geluid dat een rendier maakt, best een beetje op het geluid van een varken lijkt.

Week 1: We hebben een ster of hart geverfd voor in de kerstboom en alle kinderen zijn op de foto gegaan met een kerstmuts op.

week 2: we hebben van knijpers een kerstboom geverfd.

Afgelopen week hebben we een kerstboom beplakt met kerstballen. De grotere kinderen met een lijmstift, de kleine kinderen hebben de kerstballen op plakfolie geplakt.

We hebben de boekjes ‘Rupsje Nooitgenoeg Kerstmis 1, 2,3’, ‘Vrolijk kerstfeest, muis’ en ‘Bobbi viert kerst’ gelezen.

We wensen iedereen fijne feestdagen en een heel gelukkig en gezond 2022!

november 2021

Thema Sinterklaas

Kiki was verkleed als Sinterklaas en zijn berenvriendje was verkleed als Piet. In het kistje zat: een Sinterklaaspoppetje, een Pietenpoppetje, een staf, een kadootje, een stoomboot en natuurlijk Ozosnel, het paard van Sinterklaas. We hebben geleerd dat de hoed van Sinterklaas een mijter heet. Daarnaast hebben we boekjes gelezen:

‘Dag Sint! Dag Piet!’, ‘Bobbi viert Sinterklaas’ en ‘Dikkie Dik viert Sinterklaas’. We hebben met de houten stoomboot gespeeld. Daarbij zaten kleine Pietenpoppetjes en Sinterklaasjes. Van duplo zaten er ‘kadootjes’ bij. Ook van Little People had ik een Piet, Sinterklaas en het paard. 

We hebben voor het Sinterklaasfeest een feestmuts gemaakt met daarop de stoomboot. De kinderen mochten deze kleuren met potlood.
We hebben wortels voor het paard gemaakt. Dit was een actie van een van de gastouderbureaus. De wortels hebben we voor het raam gehangen. En we hebben stoombootjes gemaakt. De schoorsteen hebben de kinderen geverfd en de boot zelf geplakt. 

Zaterdag 27 november hebben we ons jaarlijkse Sinterklaasfeestje gehad. Sinterklaas kwam met 3 pieten langs: Pietje Magie, Malle Piet en de Liedjespiet. Malle Piet kon een kunstje. Hij kon namelijk op zijn handen staan. De peuters mochten Pietje Magie helpen met een goocheltrucje. Ze mochten een doekje in een zakje doen en daar werd een ketting voor Sinterklaas uit getoverd. Natuurlijk waren er ook kindjes die het erg spannend vonden. Onze stagiaires waren er ook bij, dus wij hadden genoeg plekjes op schoot. We hebben de ochtend afgesloten met een echte Pietendisco. Met rode wangetjes gingen ze weer naar huis.

oktober 2021

Thema Herfst

Tegen de regen en harde wind had Kiki zijn zuidwester aangetrokken met zijn bijpassende laarsjes. 

In het kistje van Kiki zat deze maand: een paddenstoel, een blaadje, een kastanje, een eikel, een dennenappel, laarzen, een spin, een egel, een eekhoorn en een paraplu.   

week 1: we hebben een egel beplakt met stekeltjes. De stekels waren van vloeipapier, dus het was best even ‘priegelen’ om dat opgeplakt te krijgen. De jongere kindjes hebben daarom een handafdruk gemaakt op de egel.

week 2: deze week hebben we eekhoorns geverfd. Ze staan op de plankjes boven de tafel.

week 3: deze week hebben we uiltjes gemaakt. De grotere kinderen hebben gekleurde stukjes papier geplakt en de kleinere kinderen hebben de uiltjes geverfd.

Volgende week gaan we nog parapluutjes maken.

september 2021

In het kistje van Kiki zat deze maand: een sprinkhaan, een vlieg, een spin, een rups, een vlinder, een lieveheersbeestje, een mier, een libel en een vergrootglas. Daarbij werd er besproken welke beestjes er kunnen vliegen? hoeveel poten heeft een spin? welke kleur heeft een rups? 

Week 1: we hebben een spin gemaakt, een wc-rolletje zwart geverfd en pootjes van chenilledraad met natuurlijk plakoogjes.

Week 2: we hebben een rups gemaakt van wc-rolletjes in combinatie met het boek Rupsje Nooitgenoeg. Op Youtube stond een leuk filmpje van een theatervoorstelling van Rupsje Nooitgenoeg van +/- 10 minuten.

Week 3: Deze week hebben wij lieveheersbeestjes gemaakt. We hebben stenen geverfd en daar hebben we oogjes op geplakt en stippen op geverfd.

Week 4: Deze week hebben we een vlinder beplakt. Met de pritt-stift hebben de kinderen gekleurde papiersnippers op de vlinder geplakt en mochten ze kiezen welke kleur voelsprieten erop mochten komen. De kleintjes hebben met de voeten een vlinder geverfd. We hebben een filmpje gekeken van Bing en de vlinder.

Week 5: We hebben vliegen geverfd met doorzichtige vleugels uiteraard. Bzzz bzzz

juli/augustus 2021

Thema Zomer

Kiki zat al te wachten in zijn zwembroek. We hebben het boekje ‘Anna en de zomer’ gelezen en veel buiten gespeeld. We zijn een aantal keer naar de speeltuin geweest en op regenachtige dagen hebben we kleurplaten gekleurd, met klei gespeeld en playmaïs.

juni 2021

We hebben deze maand vooral lekker veel buiten gespeeld en een klein beetje verder gewerkt met het thema ‘dierentuin’. We hebben geknutseld voor vaderdag en uiteraard zijn we de kadootjes voor alle opa’s, oma’s, papa’s, mama’s, broers en zussen niet vergeten!
We hebben ook zeker wel kwasten vast gehad, maar dan om lekker buiten met water te verven.

mei 2021

Thema Dierentuin

We hebben deze maand gewerkt met het thema ‘dierentuin’. We hebben van ‘Pretlettertjes’ afleveringen van dieren uit de dierentuin gekeken. 

In het kistje van Kiki zat: een zebra, een leeuw, een giraffe, een olifant, een beer, een tijger, een krokodil, een aap en een nijlpaard. Via de tablet hebben we ook de geluiden kunnen horen van de dieren. 
We hebben tussen de feestdagen door olifanten en giraffen geknutseld.

april 2021

Thema Lente

We zijn deze maand verder gegaan met het thema ‘lente’.

We hebben iets nieuws ontdekt op Youtube, het heet ‘Pretlettertjes’. Daar konden we alle dieren uit het kistje van Kiki in het echt zien en horen welke geluiden ze echt maken. Voor de volgende maand is er ook een leuke aflevering met dieren uit de dierentuin. 

Week 1: we zijn de maand begonnen met het knutselen van een narcis. De kinderen mochten de bloem op de steel plakken en een wc-rolletje oranje verven die we op de bloem hebben geplakt.

Week 2: deze week hebben we een pauw beplakt met veertjes. We hebben eerst een filmpje gezien van een echte pauw. ‘Dan ga ik groene en blauwe veren plakken’ zei de oudste peuter. Natuurlijk ook nog 1 roze veertje erbij, want dat is haar lievelingskleur. De baby heeft natuurlijk ook meegeknutseld, van een handafdruk hebben we een pauw gemaakt.

Week 3: deze week hebben we geknutseld voor moederdag. Ik kan alvast verklappen dat ze allemaal erg hun best hebben gedaan. Maar meer verklappen we nog niet!

Week 4: afgelopen week hebben we een kikker gemaakt van een wc-rolletje. We hebben hem groen geverfd en daarna de oogjes en de pootjes erop en eraan geplakt.

maart 2021

Thema Lente

We hebben deze maand gewerkt met het thema ‘lente’. In het kistje van Kiki zat een schaap, een koe, een varken, een konijn, een kip, een ei, een kuiken, een bloem, een vlinder en een bij. Uiteraard hebben we alle geluiden van de dieren geoefend. Maar hoe heet eigenlijk een babyschaap en een babykoe? Wat doet de bij eigenlijk met die bloem? Hoe heet de papa van het kuikentje? Erg leuke gesprekjes kwamen daaruit voort. Van het Zandkasteel hebben we de afleveringen ‘groeien’ en ‘boerderij’ gekeken. We hebben het boekje ‘Anna en de lente’ gelezen en afgelopen week hebben we het boekje ‘Anna en de paashaas’ daarbij gelezen. 

Week 1: we hebben een witte cirkel beplakt met watten, daar hebben we voetjes, een hoofd, 2 oogjes en een staartje op geplakt en voila: een schaap! Zo grappig, sommige kinderen hebben het staartje op het hoofd geplakt, want waar zit jouw staartje? De baby heeft ook een schaap gemaakt met zijn hand.

Week 2: we hebben een kip gekleurd. Het plankje met de foto’s stond vol met kleine kippen! En natuurlijk een lief kuikentje van onze kleine vriend.

Week 3: we hebben een bloem (hyacint) gemaakt van wc-rolletjes en propjes crêpepapier. Ook de baby heeft meegedaan, hij heeft een bloem gemaakt van een handafdruk.

Week 4: we hebben een gieter gekleurd en de grote peuters hebben het zelf uitgeknipt. De baby heeft met zijn voet een bloem gemaakt.

Week 5: de afgelopen week hebben we een paashaasje gemaakt met een paasei in zijn armen. En de baby met zijn voet natuurlijk!

februari 2021

We zijn deze maand verder gegaan met het thema ‘winter’.

Week 1: we hebben een trui beplakt met wol. De grotere kinderen doen dit zelf met de pritt-stift. Bij de jongere kinderen smeer ik de trui in met lijm en plakken ze daarna zelf de stukjes wol erop.

Week 2: hebben we pinguïns gemaakt van een wc-rolletje. De kinderen hebben deze eerst zwart geverfd en daarnaast mochten de kinderen de ogen, snavel en vleugels erop plakken. De baby heeft ook meegeknutseld natuurlijk met zijn voet in de verf!

Week 3:  hebben we een sneeuwpop gemaakt van een leeg flesje. De kinderen hebben kleine stukjes van watten in de fles gestopt en op de buitenkant oogjes geplakt, en de knopen op de buik van de sneeuwpop. De baby heeft een handafdrukje gemaakt. Hieronder kunnen jullie lezen waarom ik de kinderen zoveel mogelijk zelf laat knutselen. Het is een bekend gedicht.

The Little Boy – Helen Buckley 

Een klein jongetje ging voor het eerst naar school. Het was nogal een grote school, maar toen het jongetje merkte dat hij vanaf het speelplein direct de klas in kon stappen, was hij blij en leek de school niet meer zo groot.

Op een ochtend zei de juf: ‘Vandaag gaan we een tekening maken.’ ‘Mooi,’ dacht het jongetje, want hij hield van tekenen. Hij kon leeuwen tekenen en tijgers en boten en treinen. Hij pakte zijn kleurpotloden en begon met te tekenen, maar de juf zei: ‘Wacht, nog niet beginnen,’ en ze wachtte tot iedereen klaar was. ‘We gaan bloemen tekenen,’ zei de juf toen. ‘Oké,’ dacht het ventje en hij begon mooie bloemen te tekenen met oranje en roze en blauw. Maar de juf zei: ‘Wacht! Ik zal jullie laten zien hoe het moet.’ En ze tekende een rode bloem met een groene stengel op het bord. Het jongetje keek naar de bloem van de juf en toen naar zijn eigen bloem. Hij vond zijn eigen bloem mooier dan die van de juf, maar dat zei hij niet. Hij draaide alleen zijn blaadje om en maakte een bloem zoals die van de juf. Rood met een groene stengel.

Een andere keer zei de juf: ‘We maken iets van klei.’ ‘Leuk,’ dacht hij, want hij kon allerlei dingen maken van klei: slangen, sneeuwpoppen, olifanten en muizen en hij begon de klei al te kneden. Maar weer zei de juf: ‘Wacht even, we gaan een schaal maken. Ik zal jullie laten zien hoe het moet.’ En ze liet de kinderen zien hoe ze een grote, diepe schaal maakte. ‘Zo,’ zei ze. ‘Nu mogen jullie beginnen. Het jongetje maakte een schaal zoals die van de juf. 

Het duurde niet lang voordat het jongetje leerde te wachten en te kijken en de dingen precies zo te doen zoals de juf ze deed. En al gauw maakte hij geen dingen meer uit zichzelf. 

Toen verhuisde het gezin naar een andere stad en het jongetje moest naar een andere school. Tijdens zijn eerste schooldag zei de juf: ‘Vandaag gaan we een tekening maken.’ ‘Mooi,’ dacht hij en wachtte tot de juf hem vertelde wat hij moest doen. Maar de juf zei niets. Ze liep rond door de klas. Toen ze bij hem kwam, vroeg ze: ‘Maak jij geen tekening?’ ‘Jawel,’ zei hij. ‘Wat gaan we tekenen?’ ‘Dat weet ik niet. Ik wacht tot jij wat doet,’ zei de juf. ‘Hoe moet ik het dan doen?’ vroeg het jongetje. ‘Nou, precies zoals je wilt,’ zei de juf. ‘En de kleur maakt ook niet uit?’ vroeg het jongetje. ‘Elke kleur is goed,’ zei de juf. ‘Als iedereen dezelfde tekening maakt en dezelfde kleuren gebruikt, hoe moet ik dan weten wie wat heeft gemaakt?’ ‘Dat weet ik niet,’ zei het jongetje. En hij begon roze, oranje en blauwe bloemen te tekenen.

--------------------------------------------------------------------- 

Gastouder Nathalie is nu een gecertificeerde professionele babyopvang!

januari 2021

Kiki heeft een lekkere warme trui en broek aan, sjaal om en muts op. In het kistje zit: een sneeuwpop, een pinguin, een ijsbeer, schaatsen, een slee, en plaatjes van: wanten, ijs en sneeuw. Daarnaast zat er een sneeuwbol in die ik schudde en de kinderen konden zien hoe de sneeuw naar beneden valt. 

Week 1: we hebben een slee van ijsstokjes geverfd, waarbij de kinderen uiteraard zelf de kleur mochten uitkiezen.

Week 2:  hebben we een sneeuwpop gemaakt van wc-rolletjes. Ook hebben we in de ‘sneeuw’ gespeeld. Op de tafel had ik scheerschuim gespoten en hebben de kinderen niet alleen de tafel, maar ook zichzelf ingesmeerd met scheerschuim en we lieten de poppetjes erin lopen/rijden.

Week 3:  hebben we sneeuwvlokken (gemaakt van knijpers) deze hebben de kinderen geverfd.

Week 4: hebben we sneeuw gestempeld met daarin een foto van de kinderen.

december 2020

In de eerste week van december hebben we Sinterklaasjes gekleurd. Daarna zijn we overgegaan op het thema ‘Kerst’.
Kiki had zijn Sinterklaaspak verwisselt voor een kerstpak. In het kistje zaten plaatjes van een kerstboom, de kerstman, een rendier, lichtjes, een kaars, sneeuw en natuurlijk een kerstbal.
We hebben de eerste week rendieren gemaakt. De kinderen hebben een wc-rolletje geverfd en daar heb ik een gewei, neus en ogen op geplakt. De tweede week hebben we kersthangers gemaakt. De kinderen hebben deze geverfd en met de foto erbij was hij helemaal af. Ik heb ze al bij een aantal kinderen in huis zien hangen (op een foto). De laatste week hebben we kerstbomen beplakken met sterren. We hebben de boekjes ‘Bobbi viert kerst’, ‘Vrolijk kerstfeest, Muis!’ en ‘Rupsje Nooitgenoeg kerst 123’ gelezen. 

november 2020

Kiki heeft zijn Sinterklaaspak weer aangetrokken samen met Beer Piet. In het kistje zat deze maand: Sinterklaas, Piet met zak met kadootjes, een staf, het paard Ozosnel, een plaatje van een stoomboot en een schoorsteen. 

 We zijn de eerste weken van november nog verder gegaan met het thema herfst. We hebben een paddenstoel gemaakt van een wc-rolletje en viltjes. De tweede week hebben we een eikel beplakt met gekleurd papier.

De derde week van november zijn we begonnen met het thema Sinterklaas.

We hebben een feestmuts gemaakt voor het Sinterklaasfeest met dit jaar het paard van Sinterklaas, Ozosnel. 

De laatste weken hebben we Pietjes gekleurd en Sinterklaasjes gemaakt.

We hebben de boekjes ‘Bobbi viert Sinterklaas’, ‘Dikkie Dik viert Sinterklaas’, ‘Dag Sint, dag Piet’ gelezen.

oktober 2020

Kiki had zijn gele regenjas en laarzen aan en zijn regenhoed op. In het kistje zaten deze maand: een paddenstoel, een eikel, een dennenappel, een kastanje, laarzen, een spin, een paraplu, een blaadje, een egel en een eekhoorn. 

We zijn de eerste week begonnen met het verven van bomen. De kinderen mochten met een wattenstaafje verven en maakten de mooiste herfstkleurige bomen. De tweede week hebben we een egeltje gemaakt van klei en een nagelborsteltje. Deze hebben de kinderen met een kwast geverfd. De afgelopen week na de herfstvakantie hebben we een eekhoorn gemaakt van een wc-rolletje.

We hebben het boekje 'Anna en de herfst' gelezen.

september 2020

In de schatkist van Kiki zitten voorwerpen die met het thema te maken hebben. Deze maand waren dat: een bus, een fiets, een vrachtwagen, een helikopter, een auto, een motor en kaartjes van een tram, trein, boot en vliegtuig. 

De eerste week zijn we begonnen met het verven van een vliegtuig.

De tweede week hebben we auto’s gemaakt van een wc-rolletje. Deze hebben de kinderen geverfd.

De derde week hebben de grote peuters een bootje beplakt met stickers en de jongere kinderen hebben de bootjes geverfd. 

De vierde week hebben we een treintje gemaakt. Deze mochten de kinderen kleuren.

Deze week hebben we een verkeerslicht gemaakt. De grotere kinderen hebben de verkeerslichten gekleurd (probeer het verkeerslicht na te maken met een voorbeeldje erbij). Met de jongere kinderen heb ik handafdrukjes gemaakt op het verkeerslicht.

We hebben het boekje ‘Anna in het verkeer’ gelezen en van het Zandkasteel de aflevering ‘Vervoersmiddelen’ gekeken.

juli/augustus 2020

Het waren bijzondere zomermaanden. Op maandag 6 juli en dinsdag 7 juli hebben we mijn verjaardag gevierd. We hebben beide dagen lekkere pannenkoeken gegeten. Op donderdag 23 juli zijn we naar Blijdorp geweest. Dat was een hele onderneming, maar ook heel leuk om te zien hoe de kinderen zijn in een andere omgeving en de reacties op de dieren. Twee kleuters kwamen extra bij ons spelen en als afsluiting waren er 2 peuters die 4 kaarsjes mochten uitblazen en voor het laatst bij ons kwamen spelen.

Knutselen hebben we naast wat kleurplaten en kadootjes voor opa’s, oma’s, mama’s en papa’s, broers en zussen niet gedaan. We hebben vooral veel buiten gespeeld. Lekker bewegen, met water spelen en buiten zijn we creatief bezig geweest met stoepkrijt. 

juni 2020

Thema ‘Naar de dokter’
Ook afgelopen maand hebben we gewerkt met het thema ‘Naar de dokter’. We begonnen met medicijnpotjes: foamstickertjes plakken op een vel papier. Vooral het papiertje van de sticker afhalen was best wel een gepriegel, maar de kinderen vonden het erg leuk. De tweede week hebben we waterpokken gemaakt door te stempelen met een wattenstaafje (goed voor de fijne motoriek). Sommige kinderen waren erg enthousiast en hebben flinke strepen gemaakt met de rode verf! De week daarna hebben we ziekenhuizen geplakt. Er waren rechthoeken (raampjes) van verschillende groottes, deze mochten de kinderen plakken in het juiste vakje. We hebben ook veel buiten gespeeld, we zijn op pad geweest met de bakfiets en met water gespeeld.

mei 2020

Thema ‘Naar de dokter’

Vanaf 18 mei zijn we gaan werken met het thema ‘Naar de dokter’. We hebben een dokterstas met allerlei doktersspullen. Onze oren zijn weer helemaal nagekeken, af en toe hadden we een beetje ‘koorts’ en we hebben gebroken voeten, armen en zelfs gebroken hartjes gehad. En ter plaatse werden we verbonden. We hebben het boekje ‘De dokter’ gelezen en een spelletje waarbij de gekleurde pleisters bij dezelfde kleur beer gelegd konden worden.

De afgelopen twee weken hebben we ook alvast aan de kadootjes voor Vaderdag gewerkt zodat die in ieder geval op tijd klaar zijn. Wat we vooral veel gedaan hebben is buiten spelen en buiten eten en drinken. Bij mooi weer doen we buiten activiteiten die met het thema te maken hebben en zal er minder geknutseld worden.

april 2020

Verbouwing

We hebben hard gewerkt de afgelopen maand. We hebben onze benedenverdieping verbouwd. We hebben een nieuwe keuken, de muren zijn opnieuw gestuukt en een nieuwe vloer met vloerverwarming. Dus de kleintjes kunnen bij koude dagen op een lekkere warme vloer rondkruipen! Ook zijn er overal kindveilige stopcontacten geplaatst en de radiatoren zijn verwijderd in de woonkamer en de gang.
Voor de kinderen heb ik nieuwe kinderstoelen gekocht. We hebben een aparte verschoonplek gerealiseerd. De kinderen hebben veel meer ruimte gekregen om te spelen. 

maart 2020

Thema Lente/Pasen
Wat een rare maand hebben we achter de rug. Gelukkig voor zover bekend geen (ernstig) zieken onder de kinderen en ouders. We waren enthousiast begonnen aan het ‘thema Lente/Pasen’ en toen kwam het nieuws over het corona-virus.
We hebben gelukkig nog wel de eerste verjaardag van een van de kinderen kunnen vieren op maandag 9 maart.
We hebben varkentjes geverfd en de kleintjes een varkentje van een handafdrukje.
De tweede week hebben we een bij gemaakt van een wc-rolletje.
In de derde week hebben we kippen gekleurd en beplakt met veertjes. 

De opvang voor de kinderen waarvan de ouders een cruciaal beroep hebben ging gewoon door.

We kregen een heerlijk zonnetje en konden lekker in de tuin spelen!

februari 2020

Thema 'Winter'

Deze maand zijn we verder gegaan met het thema ‘Winter’.
We hebben pinguïns gemaakt van wc-rolletjes en de grote kinderen hebben wanten beplakt met stukjes wol, de kleintjes hebben een handafdrukje gemaakt.
Een van de kinderen werd deze maand 4 jaar. We hebben uiteraard zijn verjaardag gevierd met de muziekinstrumenten en hij mocht 4 kaarsjes uitblazen.

januari 2020

Thema 'Winter'

Deze maand hebben we gewerkt met het thema ‘Winter’. Ik heb er dit jaar voor gekozen om wat langer door te gaan met de thema’s. Dan kunnen we er net wat meer mee doen.

 Week 1: deze week hebben we sneeuwpoppen gemaakt van wc-rolletjes. De kleintjes hebben een sneeuwpop gemaakt van een voetafdrukje.

Week 2: deze week hebben we sneeuwpoppen gemaakt van lege flesjes, deze hebben we gevuld met watten, de dop geverfd en daarna oogjes en knoopjes op de fles geplakt. De kleintjes hebben sneeuwpopjes gemaakt van een handafdrukje.

Week 3: deze week hebben we mutsen beplakt met stukjes wol. Het is een kleurrijk geheel geworden. De kleintjes hebben een pinguïn gemaakt van een voetafdrukje.

Week 4: deze week hebben we gekledderd met scheerschuim. Want het is tenslotte winter en we hebben nog geen sneeuw gezien. De kinderen zaten helemaal onder het scheerschuim, maar ze vonden het geweldig!

december 2019

Thema 'Kerst'
Deze maand hebben we gewerkt met het thema ‘Kerst’. Natuurlijk hebben we kerstbomen gemaakt en Rudolph het rendier. We hebben liedjes geluisterd en gekeken op Youtube over de kerst. Vooral Frosty de sneeuwman vonden de kinderen erg leuk en al snel werd het dansje nagedaan. Aan de kerstkaart hebben de kinderen zo leuk meegewerkt! Ze mochten zelf kiezen of ze met een kerstmuts of met de diadeem met kerstmannen op de foto wilden.
Tijdens de Sinterklaasperiode was het erg onrustig, daarom hebben we het een beetje rustig gehouden deze maand. Natuurlijk ook in plaats van Pietengym piratengym en lekker knutselen aan tafel.

november 2019

Thema 'Herfst en Sinterklaas'

De eerste week van november hebben we gewerkt met het thema 'Herfst'. We hebben vrolijke regenlaarsjes beplakt. De week daarna zijn we met het thema ‘Sinterklaas’ begonnen. Kiki was verkleed als Sinterklaas en zijn vriendje was een Pietje. We hebben Sinterklaasliedjes geluisterd en gezongen, boekjes gelezen over Sinterklaas en het Zandkasteel ging uiteraard ook over Sinterklaas. Daarnaast liepen er ook Pietjes en Sinterklaasjes rond, want verkleden is natuurlijk superleuk, zeker als je een peuter bent. Er werden kadootjes in de ‘schoorsteen’ gegooid en we hebben Pietengym gedaan.

Week 1 hebben we feestmutsen gemaakt voor het Sinterklaasfeest.

Week 2 hebben we huisjes geverfd.

Afgelopen week hebben we een kado gemaakt voor het Sinterklaasfeest. De kinderen hebben een grote doos beplakt met gekleurde snippers. Deze geven we aan Sinterklaas op het Sinterklaasfeest. Natuurlijk hebben we  ook alvast de stoel versierd voor de Sint.

oktober 2019

Thema 'Herfst'
De afgelopen maand hebben we gewerkt met het thema 'Herfst'.
Week 1: deze week hebben we parapluutjes gekleurd met potlood.
Week 2: we hebben eekhoorns beplakt met gekleurd papier. Natuurlijk moesten de eekhoorns ook een oogje krijgen van de peuters, anders kon hij niets zien.
Week 3: deze week hebben we egeltjes gemaakt. Wat waren de kinderen enthousiast. Ze kregen allemaal een bolletje boetseerklei en daar mochten ze cocktailprikkers in steken.
Week 4: na de herfstvakantie hebben we de egeltjes geverfd en ook de egeltjes kregen oogjes.
We hebben de aflevering ‘herfst’ van het Zandkasteel gekeken, maar ook ‘Huisje, boompje, beestje’ met Raaf en Erik.
De afleveringen gingen over egels, bomen in de herfst en paddenstoelen.

september 2019

Thema 'Vormen en kleuren'

De afgelopen maand hebben we gewerkt met het thema 'Vormen en kleuren'.

Week 1: we hebben met 'hamertje tik' vormen van verschillende kleuren in het kurk getikt, daarna heb ik deze gekopieerd en mochten ze het in dezelfde kleur proberen in te kleuren.

Week 2: we hebben kleuren gemengd met verf. De kinderen kregen een klodder blauwe, gele en rode verf op papier en we gingen kijken wat er gebeurt als je deze met elkaar mengt.

Week 3: We hadden op tafel 3 blokken: een rode cirkel, een gele driehoek en een blauw vierkant. De kinderen kregen een vel met deze drie vormen erop en mochten deze hetzelfde kleuren als de blokken. De vierkanten blauw, de driehoeken geel en de cirkels rood.

Week 4: de kinderen kregen een regenboog en mochten dezelfde kleuren plakkertjes er met lijm opplakken.

augustus 2019

De afgelopen maand was het zomer, we hebben af en toe een kleurplaat gemaakt, maar voornamelijk buiten gespeeld met of zonder water.  We hebben weer wat nieuw speelgoed in huis voor aankomende herfst en de regenachtige dagen. Een nieuwe houten doktersset, want er komen hier heel veel kleine dokters over de vloer die alle poppen beter maken met natuurlijk een bijpassende doktersjas. Een koffiezetapparaat, want ja, ik krijg vaak een kopje koffie van de kinderen uit de kraan van het keukentje. Een nieuw boek: 'Ik zou wel een kindje lusten' met een krokodil in de hoofdrol die altijd bananen te eten krijgt van zijn papa en mama.

juli 2019

De afgelopen weken hebben we nog gewerkt met het thema 'Onder water'. L. wilde graag een zeemeermin had ze gezegd, dus dat sloot ook toevallig aan bij het thema, die kreeg ze kado voor haar verjaardag. Afgelopen week hebben we 'het mooiste visje van de zee' geplakt en gekleurd. We hebben mijn verjaardag gevierd op donderdag 4 juli met pannenkoeken.

juni 2019

Deze maand hebben we gewerkt met het thema 'Onder water'. Vanwege het mooie, warme weer hebben we meer buiten gespeeld dan geknutseld. Wel hebben we octopussen en zeepaardjes gemaakt. Buiten zijn we niet 'onder' water geweest, maar hebben we wel mét water gespeeld, met de watertafel en de sproeier hadden we de grootste lol. 

mei 2019

Thema 'Kinderliedjes'
Deze maand hebben we gewerkt met het thema 'Kinderliedjes'. Natuurlijk hebben we liedjes gezongen, maar we hebben ook geknutseld tussen alle feestdagen en vakanties door. We hebben molens gemaakt van een wc-rolletje en een vouwblaadje. En een klein, rood autootje van wc-rolletjes. Daarnaast zijn we al begonnen aan de vaderdagkado's. Vanaf maandag 6 juni gaan we werken met het thema 'Onder water'. We hebben al een aantal keer lekker buiten kunnen spelen. In het speelhuisje buiten hebben we een nieuw keukentje, zodat we ook buiten lekker kunnen koken. De kinderen gingen er al ijsjes maken en verkopen via het raampje! De watertafel staat al klaar voor volgende week. Ook heb ik nieuwe klei gekocht voor als het weer wat minder mooi is.

april 2019

Thema 'Rupsen en vlinders'

We hadden een bak op tafel staan. Daarin zaten eitjes, rupsen en poppen. In de loop van de weken zagen we dat de rupsen in poppen veranderden, kwamen de vlinders uit de coconnetjes gekropen en hebben we ze samen vrijgelaten.

De eerste week hebben we een rups gemaakt van wc-rolletjes. Als voorbeeld hadden we Rupsje Nooitgenoeg. De baby's hebben een rups gemaakt van handafdrukjes.

De tweede week hebben we rupsen gemaakt van ijsstokjes en playmais. De kinderen mochten de playmais dopen op een nat sponsje en daardoor bleef het plakken aan het ijsstokje. De baby's hebben een rups gemaakt van vingerafdrukken.

De derde week hebben we hebben we vlindermacaroni geverfd in allerlei kleurtjes. De baby's hebben een vlinder gemaakt van voetafdrukjes.

Afgelopen week hebben we gewerkt aan het moederdagkado, maar dat gaan we natuurlijk nog niet verklappen!

We hebben naar de dvd van Rupsje Nooitgenoeg gekeken, het boek van vlinder 'Fladder' en natuurlijk het boek 'Rupsje Nooitgenoeg'.

maart 2019

Thema Huisdieren 
Wat zat er in de tas van Kiki?
In de tas van Kiki zat een hond, een poes, een hamster, een cavia, een goudvis en plaatjes van een hondenriem, een mand, vissenkom, drinkfles, hamsterkooi en een drinkbak.
De eerste week hebben we goudvissen geverfd. De baby's hebben een oranje handafdrukje gemaakt, waar ik een goudvis van gemaakt heb.
De tweede week hebben we een poes geplakt. Het werd een lapjeskat met allemaal verschillende kleurtjes. De baby's hebben een zwart handafdrukje gemaakt, waar ik een zwarte kat van gemaakt heb.
De derde week hebben we een opdrachtje gedaan met huisdieren en hun schaduw. De kinderen mochten het huisdier met zijn schaduw verbinden. De baby's hebben een voetafdrukje gemaakt.
Afgelopen week hebben we een konijn gemaakt van wc-rolletjes. De kinderen hebben deze wc-rolletjes geverfd.
Vanaf maandag 1 april gaan we werken met het thema 'rupsen en vlinders'. We gaan bekijken hoe een rups verandert in een vlinder. We doen hierbij mee aan het project 'Koolwitjes in de klas' van de Vlinderstichting.

februari 2019

Thema 'Sprookjes'

Wat zat er in de tas van Kiki?

In de tas van Kiki zat iedere week een ander boekje van Dick Bruna. Tijdens het fruit heb ik de boekjes van Dick Bruna voorgelezen aan de kinderen.

De eerste week hebben we de laarzen van Klein Duimpje geknutseld. De laarzen hebben ze beplakt met bruine papiersnippers en de baby's met een bruin voetafdrukje.

De tweede week hebben we Roodkapje geknutseld. De kinderen mochten een wc-rolletje verven en daarna het gezichtje en het mandje van Roodkapje erop plakken. De baby's hebben een handafdrukje gemaakt, waarvan ik een wolf heb gemaakt.

Afgelopen week hebben we de appel van sneeuwwitje geknutseld. Op de appel had ik plakfolie gedaan en de kinderen hebben daar papiersnippers op geplakt.

We hebben gekeken naar de filmpjes van de verhaaltjes van Dick Bruna op Youtube:

Klein Duimpje:

Roodkapje:

Sneeuwwitje:

Het was leuk om te zien dat de kinderen tijdens het spelen de sprookjes na gingen spelen. Sprookjes zijn voor kleine kinderen best spannend met reuzen, wolven en heksen. Omdat de meeste kinderen nog niet het verschil kennen tussen fantasie en werkelijkheid heb ik zoveel mogelijk benadrukt dat het niet echt kan om de kans op angsten te voorkomen. Ook heb ik de sprookjes een klein beetje aangepast tijdens het voorlezen. Zo ging de jager bij Sneeuwwitje niet Sneeuwwitje dood maken, maar verstoppen in het bos. De kinderen mochten mijn laarzen aan en grote reuzenstappen nemen net als Klein Duimpje, de tafeltent werd omgetoverd tot het huis van de reus. 

januari 2019

Thema Winter

Wat zat er in de tas van Kiki?

In de tas van Kiki zaten kaartjes van een slee, sneeuw, wanten en ijs. Kiki was gekleed in een dikke trui met een sjaal om en een muts op. 

De eerste week hebben we sjaals gemaakt. De kinderen hebben snippertjes geplakt. Ze mochten zelf kiezen welke kleur ze mooi vonden.

De tweede week hebben we schaatsen gemaakt. De kinderen hebben zelf snippers gemaakt van aluminiumfolie en opgeplakt en de schaats ingekleurd.

De derde week hebben we sneeuwvlokken gemaakt van ijsstokjes. De kinderen hebben deze geverfd en we hebben er glitters op gedaan.

Afgelopen week hebben we wanten gemaakt. We hebben de handen geverfd met witte verf en de kinderen mochten zelf de kleur wanten uitkiezen.

We hebben bij gebrek aan echte sneeuw met scheerschuim gespeeld en alle beestjes mochten in de 'sneeuw' spelen. Toen de echte sneeuw kwam hebben we natuurlijk ook even gevoeld hoe koud de sneeuw was. 

december 2018

Thema 'Kerst'

Wat zat er in de tas van Kiki?

In de tas van Kiki zaten plaatjes van een kerstboom, kerstballen, lichtjes, een rendier, een kerstmuts, sneeuw. Kiki zelf was gekleed als kerstman.

De eerste week hebben we kerstballen gemaakt met een foto erin. De kinderen hebben de kerstballen geverfd met glitterverf.

De tweede week hebben we op maandag kerstboompjes geverfd voor in de kerstboom, gemaakt van knijpers.

We hebben gekeken naar de Kerstspecial van het Zandkasteel op Youtube https://youtu.be/EQZAy858naI .

Daarnaast hebben we de boekjes 'Bobbie viert kerst' en 'Tellen met Rupsje Nooitgenoeg' gelezen. 

november 2018

Thema 'Sinterklaas'

Wat zat er in de tas van Kiki?

In de tas van Kiki zat natuurlijk Sinterklaas en Piet met een zak kadootjes, het paard Amerigo, een plaatje van de stoomboot, de staf en een kadootje. We hebben geleerd dat Sinterklaas een mijter heeft, Piet heeft een pietenmuts, Sinterklaas heeft een staf omdat hij al zo oud is. Samen met Amerigo en Piet gaan ze het dak op en luisteren bij de schoorsteen of de kinderen mooi gezongen hebben en dan krijgen ze een kadootje in de schoen.

De eerste week hebben we stoomboten gemaakt, het wc-rolletje werd geverfd en de zijkanten van de boot hebben de kinderen gekleurd.

De tweede week hebben we pietenmutsen gemaakt met Sinterklaasstickers.

De derde week hebben we Amerigo geverfd.

Afgelopen week hebben we mijters beplakt.

We hebben gekeken naar een dvd van het Zandkasteel met 4 verschillende verhalen over Sinterklaas. Ook hebben we verschillende boekjes over Sinterklaas gelezen, onder andere van Dikkie Dik. De kinderen waren verkleed als Sint en Pietjes en we hebben Pietengym, Pietendans gedaan. Ook hebben we Sinterklaasmemory gespeeld.

oktober 2018

Thema 'Herfst'

Wat zat er in de tas van Kiki?

In de tas van Kiki zaten een blaadje; die lieten we van de 'boom' dwarrelen, laarzen; daarmee mag je in de plassen stampen, eikel, dennenappel, een paraplu, een paddenstoel en een spin. Kiki was gekleed in zijn gele regenpak met kaplaarzen. We hebben de liedjes 'eekhoorn, eekhoorn met je lange staartje' 'op een grote paddenstoel' en het rijmpje 'een spinnetje, een spinnetje dat zocht eens een vriendinnetje' geleerd.

De eerste week hebben we spinnen geknutseld, de kinderen mochten de spin (wc-rolletjes) verven en daar heb ik oogjes op geplakt. Ze mochten in het grote spinnenweb op het raam.

De tweede week hebben we bomen gemaakt. De kinderen mochten stempelen met een wattenstaafje in de kleuren geel, oranje, bruin en groen.

De derde week hebben we paddenstoelen gemaakt. Er waren zes gekleurde paddenstoelen met bijbehorende kabouters. De kinderen mochten de goede kleur kabouter bij de paddenstoel plakken.

Afgelopen week hebben we dennenappels geverfd. Ze mochten zelf de kleur uitkiezen die ze mooi vonden.

We hebben gekeken naar het Zandkasteel, de aflevering 'Bos' https://schooltv.nl/video/het-zandkasteel-bos/ en het boek 'De spin die het te druk had' gelezen.

september 2018

Thema 'Muziek'

Wat zat er in de tas van Kiki?

In de tas van Kiki zaten plaatjes van een gitaar, een (blok-)fluit en een piano. Daarnaast zaten er sambaballen in de tas, een (hand-)trommel, een bellenstok, een tamboerijn, een schud-ei en een triangel. Allereerst hebben we geleerd hoe je zoiets kunt vasthouden. In de handtrommel zat een gat waar je je duim in moest doen zodat je het vast kunt houden, de triangel hou je vast aan het lusje, anders doet hij het niet goed. De kinderen vonden het reuze interessant en natuurlijk hebben we alle instrumenten uitgeprobeerd. Ook Martijn z'n gitaar was niet veilig, die hebben we ook even uitgeprobeerd.

We hebben zelf trommelstokjes gemaakt de eerste week. Daar hebben we steeds het liedje 'Wij gaan lekker eten' mee gezongen voordat we fruit gingen eten.

De tweede week hebben we xylofoons gemaakt. De kinderen hebben gekleurde strookjes geplakt op de xylofoon met een lijmstift. Daarbij de vraag: welke kleur is dat eigenlijk? Welk stukje is groter? Hoeveel gekleurde strookjes zijn er?

De derde week hebben we schudkokers gekleurd. Een wc-rolletje vulde ik met rijst en daarna konden de kinderen de schudkokers kleuren.

Afgelopen week hebben we toeters gemaakt van een wc-rolletje met elastiek en gekleurd cellofaan.

We hebben gekeken naar het Zandkasteel, de aflevering 'Wij maken muziek'. https://schooltv.nl/video/zandkasteel-wij-maken-muziek/#q=muziek

Ik heb begrepen dat er thuis al huisbands zijn ontstaan.  

juli-augustus 2018

Thema 'Zomer'

Wat zat er in de tas van Kiki?

In de tas van Kiki zaten plaatjes van een meisje met een bikini, een jongen met een zwembroek, het strand met de zee, schepjes en emmertjes, een zwembad, ijsjes, een parasol, een zwemband en een zonnebril. Er kwamen hele verhalen los bij de kinderen over het strand, het verschil tussen een paraplu en een parasol, dat je een zwemband of vleugeltjes moet gebruiken als je gaat zwemmen. Het woordje 'bikini' was nog best wel lastig!

We hebben ijsjes gemaakt van wc-rolletjes en ijsstokjes. De kinderen hebben deze geverfd en kwamen tot de ontdekking dat ze ook heel goed als verrekijkertjes gebruikt konden worden!

Op donderdag 9 augustus zijn we naar Sealife in Scheveningen geweest. De reacties van de kinderen waren superleuk. We hebben schildpadden, roggen, zeepaardjes, haaien en zelfs een krokodil gezien.

juni 2018

Thema 'Zwaailichten'

Wat zat er in de tas van Kiki?

In de tas van Kiki zaten: een ambulance, een Rapid Responder die we maar even omgedoopt hebben tot ambulancemotor, samen met een plaatje van ambulancebroeders, een plaatje van een brandweerman, een plaatje van 2 politieagenten. In het huis zat ook een grote politieauto met geluid en zwaailichten en een grote brandweerwagen.

Ik heb de kinderen verteld dat er in een ambulance iemand achter het stuur zit en een dokter. Op de politieauto zaten 4 verschillende geluiden: een geluid van een startende auto, een toeter, het geluid van een auto die achteruit rijdt en de politiesirene. Bij de brandweerwagen zat een grote ladder, met het kaartje van de brandweerman 'klom' ik de ladder op en 'blusten' we het vuur. Ik had verschillende afleveringen van het Zandkasteel over 'de griep', 'brandweer', 'ziekenwagen' opgenomen die we gekeken hebben. We hebben kleurplaten gekleurd van een helikopter, een ambulance, een politiewagen en een dokterskoffer geknutseld. Maar vooral gespeeld met de speelgoeddokterskoffer en de nieuwe autobaan met politiehelikopter, takelwagen en brandweerwagen. Buiten hadden we ook een grote brandweerwagen.  

Natuurlijk hadden we ook geknutseld voor vaderdag!

mei 2018

Thema 'Dierentuin!' 

Wat zat er in de tas van Kiki? 

In de tas van Kiki zaten: een krokodil, een nijlpaard, een tijger, een ijsbeer, een aap, een giraffe, een neushoorn, een flamingo, een olifant en een zebra. We hebben geleerd dat de giraf een lange nek heeft, welke dieren er gevaarlijk zijn, welke dieren houden van water, welke dieren hebben dikke billen, welke dieren zijn vriendjes? Erg leuke gesprekjes kwamen daar uit voort. De aflevering van het Zandkasteel ging over wilde dieren. Misschien hebben jullie de kinderen het liedje 'Toto wil een olifant' wel voorbij horen komen. In deze aflevering deden ze met de kinderen een beer na, de kinderen vonden het ook erg leuk om daar aan mee te doen. 

De eerste week zijn we nog bezig geweest met de moederdagkadootjes. Ik heb de kinderen gevraagd welke kleur mama het mooiste vindt en in die kleur hebben ze de boom geverfd. Het was nog best lastig om niet op de foto zelf te verven en alleen het lijstje. De letters vasthouden was ook erg grappig, de A ging bij de meesten als een ketting om hun nek en er waren ook een paar kinderen die er oosterse vouwkunst van maakten! 

De tweede week hebben we krokodillen gemaakt van keukenrollen. Deze hebben de kinderen geverfd. Daarbij het liedje van de papa krokodil, de mamakrokodil en de babykrokodil. 

De derde week hebben we giraffen gemaakt van wc-rolletjes en muizentrappetjes. We hebben daarbij het liedje van Dikkertje Dap gezongen. 

Afgelopen week hebben we flamingo's gemaakt. De grotere kinderen mochten zelf propjes maken van roze crêpepapier en opplakken met de lijmstift op de flamingo. De jongere kinderen hebben de propjes zelf opgeplakt. Ook hebben we gewerkt aan de vaderdagkadootjes.

april 2018

Thema 'Feest!'

Wat zat er in de tas van Kiki?

In de tas van Kiki zaten kaartjes van een ballon, een chocoladetaart, een slinger, vlaggetjes, kaarsjes, een feestmuts, een kado en zingende kindjes. Daarbij hebben we geleerd dat als iemand jarig is, dat je dan 'gefeliciteerd' zegt, de kaarsjes mag je uitblazen en we zingen 'Lang zal ze leven'.

De eerste week hebben we van vingerafdrukjes ballonnen gemaakt. Ik probeerde de kinderen uit te leggen dat ze met 1 arm omhoog mochten gaan staan en dat ik dan een foto zou maken. Het was een gokje of het zou lukken, maar tot mijn verbazing ging dat hartstikke goed! De kinderen vonden het erg leuk om zichzelf met ballonnen terug te zien.

De tweede week hebben we vlaggetjes gemaakt. De kinderen mochten zelf een kleur uitkiezen en we kleurden ze in met potloden.

De derde week hebben we feestmutsen gemaakt. De eerste dag hebben we deze gemaakt met verfstiften, maar deze gaven nogal af, dus we zijn overgestapt op potloden.

Afgelopen week hebben we kadootjes voor moederdag gemaakt. We wensen alle mama's een hele fijne Moederdag en we hopen dat jullie de zelfgemaakte kunstwerken erg mooi vinden. Het was behoorlijk wat werk en de kinderen hebben erg hun best gedaan!

We hebben een nieuwe (speel-)tuin!

maart 2018

Thema 'Kiki en de boerderijdieren'
Wat zat er in de tas van Kiki?
In de tas van Kiki zaten een kip, een koe, een geit, een schaap, een konijn, een varken, een paard en een ezel. We hebben geoefend met de dierengeluiden en de liedjes 'Schaapje, schaapje, heb je witte wol?' en 'een koetje en een kalfje'.
De eerste week hebben we schaapjes gemaakt. De kinderen mochten playmais plakken door het eerst op een nat sponsje te drukken en daarna op papier plakken. 
De tweede week hebben we varkentjes gemaakt. De kinderen mochten het varkentje en de pootjes van wc-rolletjes verven met de kwast.
De derde week hebben we pauwen gemaakt. De kinderen heb ik een fimpje laten zien van een pauw en welk geluid maakt de pauw eigenlijk? De kinderen hebben een pauw gekleurd en van handafdrukken hebben we de veren van de pauw gemaakt.
Afgelopen week hebben we eieren gekleurd met een kuikentje erin.

Op vrijdag 30 maart was ons jaarlijkse paasontbijt. We hebben heerlijk gesmuld van de eierkoeken, watermeloen, ontbijtkoek, cakejes, saucijzenbroodjes en het fruit. 

februari 2018

Afgelopen maand hebben we gewerkt met het thema 'Bij de tandarts'

Wat zat er in de tas van Kiki?

In de tas van Kiki zaten deze keer een tandenborstel, tandpasta, een spiegel en een krokodil. Ook zat er een praatplaat in, een tekening van een kindje wat in de tandartsstoel lag. Natuurlijk hebben we de tanden van de krokodil gepoetst met de grote tandenborstel. Dat vonden de kinderen erg leuk om te doen. We hebben boekjes bij de bibliotheek gehaald en gelezen over de tandarts.

De eerste week hebben we grote tandenborstels gemaakt. We hebben allemaal foamstickers geplakt (goed voor de fijne motoriek) en de oudste peuters mochten de borstel knippen. Dat vonden ze natuurlijk superstoer om te doen!

De tweede week hebben we tubes tandpasta gemaakt van wc-rolletjes. Deze mochten de kinderen verven.

De derde week hebben we een kies geverfd en deze keer niet met een kwast maar natuurlijk met een tandenborstel! De kinderen hebben geleerd dat je tanden, maar ook kiezen hebt er waar deze zich bevinden.

januari 2018

 Afgelopen maand hebben we gewerkt met het thema 'Winter'.

Wat zat er in de tas van Kiki?

Kiki was gekleed in een warme trui en broek, met een sjaal om en een muts op. In de tas van Kiki zaten deze keer plaatjes van sneeuw, een slee, wanten en ijs. We hebben het boekje 'Jip en Janneke – Winter' gelezen en de aflevering van het Zandkasteel ging over 'Dieren in de kou'. Van de bieb hadden we het boekje: 'Nellie en Cezar – Winter'

De eerste week hebben we sneeuwpoppen gemaakt van ijsstokjes. Deze mochten de kinderen verven.

De tweede week hebben we vogelhuisjes gemaakt met natuurlijk pinda's voor de vogeltjes.

De derde week hebben we sneeuwpoppen gemaakt van keukenrollen. Daarbij kwam het woord 'sneeuw' en 'sjaal' weer terug.

Afgelopen week hebben we pinguïns gemaakt, de kinderen hebben sneeuwvlokken en sneeuw gemaakt met vingerverf.

december 2017

 Afgelopen maand hebben we gewerkt met het thema 'Kerst'.

Wat zat er in de tas van Kiki?

In de tas van Kiki zaten deze keer een plaatje van een kerstman, de kinderen hebben geleerd dat de kerstman 'ho, ho, ho, vrolijk kerstfeest!' zegt; een plaatje van een kerstboom, een kerstbal, lichtjes en een rendier. We hebben het liedje 'O dennenboom' geoefend. We hebben boekjes gelezen over kerst: 'Vrolijk kerstfeest, Muis!', 'Bobbi viert kerst' en 'Rupsje Nooitgenoeg Kerst 1,2,3'. Ik heb de dvd van het Zandkasteel (favoriet bij alle kinderen) gekocht met 4 afleveringen over Kerst.

De eerste week hebben we kerstbomen gemaakt. De grotere kinderen hebben kerststickers geplakt (heel goed voor de fijne motoriek). Daarnaast heb ik ze gevraagd of ze er ook kerstballen bij wilden maken. Je ziet dat de grootste kinderen echt rondjes gaan tekenen. Heel leuk weer om te zien! De kleinere kinderen hebben de kerstboom met een kwast geverfd met gouden verf. Dat is best nog lastig om zo'n kwast vast te houden en die verwonderende gezichten als ze zien wat ze zelf maken!

De tweede week hebben we kerstballen gemaakt. De handjes werden beschilderd met witte verf en dat kriebelt altijd zo! En dan heel voorzichtig op de kerstbal en dat was het moeilijkste gedeelte, want de handjes gingen alle kanten op, maar toch is het gelukt.

Wij wensen iedereen een fijne jaarwisseling en een gezond 2018!!

november 2017

Afgelopen maand hebben we gewerkt met het thema 'Sinterklaas'.  Wat zat er in de tas van Kiki? In de tas van Kiki zaten deze keer een poppetje Sinterklaas met staf en mijter, de staf, een zwarte Piet met zak vol kadootjes, Amerigo (het paard van Sinterklaas), een (nep-)kadootje en een plaatje van de stoomboot van Sinterklaas. We hebben de boekjes gelezen 'Dikkie Dik viert Sinterklaas', 'Nijntje zet haar schoen' en Dag Sint! Dag Piet!'. Ik had een dvd van het Zandkasteel met 4 verschillende afleveringen met het onderwerp Sinterklaas.

De eerste week hebben we de baard van Sinterklaas beplakt met watjes. De jongere kinderen hebben Sinterklaas geverfd.

De tweede week hebben we klompjes geknutseld. Als verrassing waren de klompjes de week daarna gevuld met mandarijntjes en boekjes.

De derde week hebben we pietenmutsen gemaakt voor het Sinterklaasfeest. Ook hebben we op donderdag kruidnootjes gebakken. We hebben heerlijk gesmuld!

Afgelopen week hebben we de zak van Sinterklaas gemaakt. De grote kinderen mochten stukjes jute plakken, de jongere kinderen hebben de zak bruin geverfd. We hebben de stoel voor Sinterklaas versierd en in het Sinterklaashuis (de tafeltent) gespeeld.

Zaterdag 2 december hebben we het thema afgesloten met ons Sinterklaasfeest. Ook dit jaar is de Goedheiligman ons niet vergeten!

oktober 2017

Afgelopen maand hebben we gewerkt met het thema 'Herfst'.

Wat zat er in de tas van Kiki?

In de tas van Kiki zaten deze keer een blaadje, een paddenstoel, een kastanje, een eikel, kaplaarzen, een spin, een egel, een eekhoorn, een dennenappel en een paraplu. Kiki had zijn zuidwester aangetrokken, oftewel zijn regenjas, regenlaarzen en regenhoed. We hebben de liedjes gezongen 'op een grote paddenstoel', 'eekhoorn, eekhoorn met je lange staartje' en het versje 'een spinnetje, een spinnetje'. De spin was de eerste week best spannend. In de vakantie had ik wat kastanjes gezocht die nog in de schil zaten om te laten zien hoe ze eruit zien als ze van de bomen vallen.

We hebben het boek gelezen 'Herfst met Jip en Janneke'. We hebben van het Zandkasteel de aflevering 'Bos' een aantal keren herhaald.

De eerste week hebben we bomen gemaakt. Een wc-rolletje geverfd met de kwast en een handafdruk gemaakt als takken.

De tweede week hebben we eikels gemaakt. De grote kinderen hebben papiersnippers geplakt. Ik heb ze laten zien dat de bovenkant van een eikel bruin is en de onderkant groen. De kleinere kinderen hebben geverfd. Ik had bovenop een grote klodder bruine verf gedaan en onder een grote klodder groene verf. De kinderen mochten met de handjes verven. Eerst gingen ze heel voorzichtig met 1 vinger en al gauw was het lekker kledderen met de handen!

De derde week (na de vakantie) hebben we spinnetjes gemaakt. We hebben wc-rolletjes geverfd met een kwast.

Afgelopen week hebben we parapluutjes gemaakt. De grotere kinderen hebben er 'regen' op geplakt, de kleinere kinderen hebben regendruppels gemaakt met vingerafdrukjes verf.

september 2017

Afgelopen maand hebben we gewerkt met het thema 'Zintuigen'.

Wat zat er in de tas van Kiki?

In de tas van Kiki zaten deze keer kaartjes met daarop een plaatje van een neus, oog, oor en mond. Ik vroeg aan de kinderen: 'wat kun je doen met je oren?' Als antwoord kreeg ik: 'peuteren!'

We hebben het boek gelezen 'Horen, zien, proeven, ruiken'. Ook het Zandkasteel was in het teken van 'Zintuigen'.

De eerste week hebben we Kiki de beer gekleurd met potloden en handafdrukjes van de kinderen gemaakt. Kiki speelde 'Kiekeboe' met ons en verstopt zich achter zijn handjes.

De tweede week hebben we dierenneuzen geverfd. Een olifant met een slurf, een giraffe, een zebra, een varken, een eend, een krokodil en een muis.

De derde week stond in het teken van 'voelen'. Ik heb een voelbord gemaakt met allemaal verschillende materialen zoals schelpen, veertjes, kunstgras, tapijt, vilt etc. De jongere kinderen hebben verschillende stofjes geplakt op plakplastic. De grotere kinderen hebben de stofjes zelf geplakt met een plakstift.

De vierde week hebben we schudkokers geverfd. Wat hoor je als je met de schudkoker schudt?

De vijfde week hebben we gezichten gemaakt. Ik had de ogen, mond en neus van de foto's gehaald en de kinderen mochten deze weer op de goede plek plakken.


juli 2017

Afgelopen maand hebben we gewerkt met het thema 'Zomer'.

Wat zat er in de tas van Kiki? 

In de tas zaten kaartjes van een tent, een zwembad, een badpak en een zwembroek. Ook zat er een bal, zonnebril, handdoek, schelp en een ijsje in de tas. Zelfs Kiki had een zwembroek aan!

De eerste week hebben we zonnetjes gemaakt. De kleine kinderen hebben zonnestralen gemaakt van handafdrukjes. De peuters hebben zonnestralen geplakt. We hebben mijn verjaardag gevierd met pannenkoeken, cakejes en knijpfruit. F. vond het wel een beetje raar dat ik geen feestmuts voor mezelf gemaakt had! We hebben muziek gemaakt en gezongen. 

De tweede week hebben we ijsjes gemaakt. De kleinere kinderen hebben raketjes gemaakt van voetafdrukjes en de peuters hebben een wc-rolletje en een piepschuimbol geverfd.

De derde week hebben we slippers gemaakt van voetafdrukken. We hebben gewandeld met de wandelwagen en zijn op pad geweest met de bakfiets.

Afgelopen week hebben we zwembroeken en zwempakken gemaakt. De grotere kinderen hebben foamstickers geplakt en de kleinere kinderen hebben handafdrukjes gemaakt. Dinsdag zijn we naar Blijdorp geweest. Zo leuk om de reacties te zien van de kinderen op de dieren. Donderdag hebben we gewandeld, even boodschappen gehaald en weer van alles gezien: bijtjes op de bloemetjes, spinnenwebben.

We hebben boekjes gelezen van Jip en Janneke 'Zomer' en het boekje 'Wat is het warm'.

juni 2017

Afgelopen maand hebben we gewerkt met het thema 'Kiki leert de kleuren'.

Wat zat er in de tas van Kiki?

In de tas zaten blokjes met de kleuren groen, rood, blauw, geel, paars en oranje. De kinderen mochten de kleuren benoemen en we gingen kijken naar spullen in huis met dezelfde kleur. Ook weten we o.a. nu dat gras groen is, het water in het zwembad blauw zoals op onze foto bij de grote tafel, het zonnetje is geel, en rood is van de brandweerauto.

De eerste week hebben we een vel met 4 gekleurde vlakken beplakt met plaatjes. De kinderen mochten de plaatjes van dezelfde kleur op het goede vlak plakken.

De tweede week hebben de peuters Nijntjes gekleurd. Er waren 6 Nijntjes, allemaal met een ander kleur shirt. De kinderen mochten de ballonnen in dezelfde kleur als het shirt kleuren. Hier kun je goed de verschillende leeftijden herkennen. De baby's hebben een Nijntje met een handafdrukje bestempeld.

De derde week was het erg warm en hebben we niet geknutseld, wel hebben we gefietst en met water gespeeld.

Afgelopen week hebben de peuters een regenboog geplakt. De baby's hebben geverfd. Ik had een vel met gekleurde stipjes verf voor ze neergelegd met daaroverheen plastic folie. Ze mochten er met de handjes over wrijven. Dit is ook een mooi kunstwerk geworden.

We hebben het liedje 'klein, rood autootje' veel gezongen. Het autootje had steeds een andere kleur.

mei 2017

Afgelopen maand hebben we gewerkt met het thema 'Kiki is ziek'.

Wat zat er in de tas van Kiki?

In de tas zat een plaatje van een neus, benen, arm, hand, voeten, buik, zeep, handdoek, dokterskoffer, pleister, spuit en zakdoek. Tijdens het laten zien van de kaartjes en voorwerpen ontstond er een ritueel: bij de voet mochten de voeten op tafel en dan deden de kinderen met hun hand voor hun mond: 'oooohhhh dat mag toch niet???' Bij het plaatje van de hand probeerden we wat we allemaal met je handen kunnen doen: zwaaien, klappen, aaien, kloppen op de tafel etc... We hadden ook een plastic spuit, die was de eerste week nog spannend: zou het echt pijn doen? Maar gelukkig kriebelde het alleen.

De eerste week hebben de peuters een been beplakt met verbandjes.

De tweede week hebben alle kinderen 'waterpokken' geverfd met vingerafdrukjes. Niet wetende dat de waterpokken ook die week echt zouden uitbreken!

De derde week hebben we lekker gefietst met de bakfiets op maandag en dinsdag. Het was zulk lekker weer dat we deze week de knutsels hebben overgeslagen. Onderweg hebben we boten gezien, lammetjes, paarden, reigers en zwanen. Zo gezellig altijd met de peuterpraatjes.

Afgelopen week hebben we dokterskoffers gemaakt. Eerst de doktersspulletjes gekleurd en daarna in de dokterskoffer geplakt. Ook zijn we aan de slag gegaan voor Vaderdag. Het is nog niet af, maar de kinderen hebben al erg hun best gedaan.

Dinsdag 16 mei is de GGD bij ons langs geweest voor een controle. Zij heeft mijn documenten (EHBO, VOG, protocollen etc.) nagekeken en het huis geïnspecteerd. Zij heeft een positief rapport gemaakt, deze is te vinden in het LRKP-register op https://www.landelijkregisterkinderopvang.nl/pp/in...  

April 2017

Afgelopen maand hebben we gewerkt met het thema 'Pasen/Lente'.

Wat zat er in de tas van Kiki?

In de tas zat een plaatje van een paashaas, paasontbijt, eierdop, paastakken, paaseieren. Deze heb ik de laatste twee weken weggelaten en zijn we verder gegaan met de haan, kip, kuiken, ei, bij, vlinder en lammetje.

De eerste week hebben we paashaasjes gemaakt. De peuters hebben het haasje gekleurd en de baby's hebben een paasmandje gemaakt met een voetafdruk.

De tweede week hebben we kuikentjes gemaakt. De peuters hebben het kuikentje beplakt met veertjes en gekleurd met viltstiften. De baby's hebben een handafdrukje gemaakt.

De derde week hebben we koetjes gemaakt. De peuters hebben de vlekken opgeplakt of geverfd en van de baby's heb ik van een voetafdrukje een koe gemaakt.

Afgelopen week hebben we hard gewerkt aan de moederdagkadootjes.

Volgende maand gaan we werken met het thema 'Kiki is ziek'. Voor de peuters erg leuk met fantasie- en rollenspel en voor de kleinere kinderen met het leren benoemen van de lichaamsdelen.

Maart 2017

Afgelopen maand hebben we gewerkt met het thema 'Kiki in de keuken'. Kiki was gekleed in een bakkerskostuum compleet met koksmuts en pollepel.

Wat zat er in de tas van Kiki? In de tas zat een plaatje van een keuken, koelkast, oven, mixer, weegschaal, maatbeker, prullenbak en kraan. Daarnaast uit het keukentje een snijplank, vergiet en pan met deksel. Vooral de snijplank misten ze heel erg tijdens het spelen met het keukentje. Over de kraan hadden we steeds een verhaaltje wat ontstaan was doordat B. het 'douche' noemde. Dat je als je je ogen dicht houdt geen zeep in je ogen krijgt of als je een washandje voor je ogen houdt en dat je je handen kunt wassen onder de kraan. En over de nieuwe prullenbak: wat vonden ze de doos geweldig waarin deze bezorgd werd.

De eerste week hebben we pannen beplakt met allemaal dingen die je kunt eten, de kleinere kinderen hebben een slab geverfd met een handafdrukje of d.m.v. vingerverven.

De tweede week hebben we eierkoeken gemaakt, de kinderen hebben geholpen met mixen en opeten natuurlijk. De kleintjes hebben een flesje versierd met een voetafdrukje, de grotere kinderen hebben een placemat gekleurd.

De derde week hebben we 'nep-koekjes' gemaakt van zoutdeeg en daarna geverfd. De baby's hebben een voetafdrukje gemaakt in het zoutdeeg en daarna geverfd.

Afgelopen week hebben we koksmutsen gemaakt, de kleintjes met een voetafdruk, de grotere kinderen hebben kleine stickertjes geplakt, waarmee we de kleuren hebben geoefend en natuurlijk goed voor de fijne motoriek. Wat waren ze trots op het resultaat!

Februari 2017

Afgelopen maand hebben we gewerkt met het thema 'Jokie' (Carnaval Festival).

Wat zat er in de tas van Kiki? In de tas zaten iedere dag andere kaartjes. We hebben thema's gehad over piraten; we hebben schatkaarten gemaakt en waren geschminkt als piraat; thema circus: wat is een clown, wat doet een acrobaat; thema's Jokie in de sneeuw: we hebben sneeuwpoppen gemaakt met watjes en de kleinere kinderen hebben sneeuwpoppen van voetafdrukjes gemaakt; feest vieren hebben we ook gedaan met deze maand 3 verjaardagen en tussendoor hebben we nog geknutseld voor Valentijnsdag. We hadden een voorleesboekje van Jokie. Hij vierde met zijn Mexicaanse vriendje de verjaardag van zijn zusje: slingers ophangen, verstoppen voor de jarige, kaarsjes uitblazen en een piñata met kadootjes en snoepjes.

Januari 2017

Afgelopen maand hebben we gewerkt met het thema 'Bij mij thuis'.

Wat zat er in de tas van Kiki? In de tas zaten plaatjes van een huis: wie woont er in een huis?; een deur: wat doe je met een deur? En als je geen sleutel hebt, wat dan?; een raam, wat kun je met een raam? Naar buiten kijken, en als het nu heel erg warm binnen is? Dan kun je het open zetten; een bank, welke kleur heeft de bank? Hebben jullie thuis ook een rode bank?; een stoel, op een stoel zit je op je.....billen, hebben jullie thuis ook een blauwe stoel?; een tafel, je hebt vaak een grote tafel en een kleine tafel thuis; een lamp: in een lamp zit een bolletje, kijk maar....; een trap: op een trap moet je je goed vasthouden en voor je kijken; een wasmachine: wat kun je daar allemaal in doen? een wc: wat doe je op de wc?; een bed: dit bed is voor de poppen, wat voor bed heb jij thuis? en een bad: wie heeft er thuis een bad? Nathalie heeft geen bad, maar een douche. Hele leuke gesprekjes waren dat met de peuters.

De eerste week hebben de peuters wasmachines gemaakt. Ze hebben de uitgeknipte kleding netjes op/in/boven en onder de wasmachine geplakt. De baby's hebben een romper aan de waslijn gemaakt met voetafdrukjes.

De tweede week hebben de peuters Kiki in de badkuip bestempeld met een wc-rolletje met blauwe verf als zijnde zeepbellen. De baby's hebben met teenafdrukjes een douche gemaakt.

De derde week hebben de peuters huisjes geplakt, de vierkantjes en driehoekjes in het juiste vakje met de juiste kleur. Groot verschil tussen de grote en kleine peuters. Leuk om het verschil te zien. De baby's hebben vogeltjes gemaakt van een voetafdrukje in een vogelhuisje.

Afgelopen week hebben we lampenkapjes beplakt met stickers. De baby's hebben de lampenkapjes met de voeten bestempeld. De peuters blijven het erg leuk vinden om knutsels mee naar huis te nemen. Meestal zorg ik dat er in ieder geval 1 knutsel wordt gemaakt die niet in de map gaat.

Aanstaande maandag gaan we beginnen met het thema 'Carnaval Festival'. Het wordt een maand met verjaardagen en ook de Carnaval komt eraan. Per dag hebben we een ander thema van Jokie. Dit zijn o.a. Jokie viert feest, Jokie in het circus, Jokie is een ridder etc.. Dit is geen thema van Kiki, maar wel een superleuk pakket met boekjes, opdrachtkaarten, kleurplaten enz.

december 2016

Deze maand hebben we gewerkt met het thema 'Kerst'.

Wat zat er in de tas van Kiki?  Kiki zag er deze maand uit zoals de kerstman. In de tas zaten een kerstboom, lichtjes, kaars, kerstbal, rendier, kerstman en sneeuw.

De eerste week hebben we kerstsokken gemaakt en met de kleine kinderen heb ik een kerstboom gemaakt van een handafdrukje. We hebben het liedje 'Oh dennenboom' geleerd.

De tweede week hebben we kerstballen gemaakt van een hartje met onze eigen foto erin. De kinderen mochten kiezen uit zilveren of gouden verf. We hebben het liedje 'Kling klokje klinge-linge-ling' geleerd.

De afgelopen week hebben we het liedje 'Ik wens je een vrolijk kerstfeest' geleerd. Ook hebben we kerstbomen beplakt met sterren. Op de laptop heb ik laten zien wat vuurwerk is. Dat er vuurwerk is wat veel herrie maakt, maar ook vuurwerk wat heel mooi is. Dat werd chinees vuurwerk en een 100.000 klapper. Van de voeten en handen van de kleinere kinderen heb ik een kerstman op een arrenslee met rendieren ervoor gemaakt.

november 2016

Deze maand hebben we gewerkt met het thema 'Sinterklaas'. We hebben boekjes gelezen over Sinterklaas en Zwarte Piet, en Sinterklaasliedjes geleerd. In de tas van Kiki zaten: Sinterklaas met mijter, staf en grote boek, Zwarte Piet met de zak en de pietenmuts op, de stoomboot en het paard van Sinterklaas: Amerigo en natuurlijk een kadootje, een schoorsteen en kruidnoten. Vooral het liedje 'Zwarte Piet ging uit fietsen' vonden ze geweldig, want hoe kan er nou een pepernootje in je achterband zitten? We hebben gedeeltelijk meegedaan met het Sinterklaasjournaal. We hebben af en toe ernaar gekeken en een paar activiteiten gedaan. De kinderen vonden het Zandkasteel toch leuker. De baby's hebben ook meegedaan met knutselen, dit was voornamelijk handen- en voetenwerk. We hebben een Zwart Pietje gemaakt, de hand van Sinterklaas en een wortel voor het paard.

De eerste week hebben we stoomboten gekleurd. We hebben daarbij het liedje 'Zie ginds komt de stoomboot geleerd'. En het boekje 'Nijntje zet haar schoen'. We hebben de verkleedkleren erbij gepakt en we hadden een heleboel Pietjes en Sinterklaasjes in huis. Natuurlijk werd ook de schoen gezet bij de 'schoorsteen'.

De tweede week hebben we mijters geplakt. Ook hebben we het liedje 'Sinterklaas kapoentje' geleerd. En het boekje 'Dikkie Dik viert Sinterklaas' gelezen. De kinderen zaten vol met verhalen over Sinterklaas en wat ze allemaal in de schoen hadden gekregen.

De derde week hebben we schoorstenen geplakt. In de bootjes die we gemaakt hadden zat deze week een pietje/sinterklaasje van chocolade. Want tsja....de schoenen waren er natuurlijk niet, dus heeft Piet ze daar maar in gedaan. We hebben op donderdag cakejes gebakken voor de WellesPiet, deze had ons een recept gestuurd. Wij hebben er een duim opgeplakt, want het was een lekker recept. We hebben het liedje 'Zwarte Piet ging uit fietsen' geoefend.

De afgelopen week hebben we Zwarte Pieten geverfd. De krullen werden gemaakt van een wc-rolletje gedoopt in de verf. We hebben Sinterklaasverhaaltjes van Jip en Janneke gelezen en het liedje 'Sinterklaasje Bonnebonnebonne' geleerd. Op dinsdag hebben we kruidnootjes gebakken. Ze waren erg lekker en goed gelukt!

oktober 2016

Deze maand hebben we gewerkt met het thema 'Herfst'. De kinderen hebben de liedjes 'Op een grote paddestoel' en 'Eekhoorn, eekhoorn met je lange staartje' geleerd. We hebben ook veel uit het boek van Jip en Janneke gelezen over de herfst.

De eerste week hebben we eikels gemaakt. Bij de oudste peuters was de opdracht: probeer de bovenkant bruin te verven en de onderkant van de eikel groen (het leren van het verschil tussen bovenkant en onderkant). Een aantal vonden dat iets te kort duren en hebben er toen maar omheen geverfd! :)

De tweede week hebben we egels geplakt. Hier kun je het verschil in leeftijd goed terug zien in de knutsels. De oudste peuters begonnen de stekels alleen bovenop de egel te plakken. 

De afgelopen week (na de herfstvakantie) hebben we paddenstoelen gemaakt van wc-rolletjes. Komende week gaan we door naar Halloween en zullen we pompoenen versieren.

Vanaf maandag 7 november is het alweer zover en gaan we werken met het thema 'Sinterklaas'! Dit jaar heb ik het pakket van de NPO van het Sinterklaasjournaal besteld. Zo sluiten we aan bij de school van oudere broertjes / zusjes, die misschien ook naar het Sinterklaasjournaal kijken.


september 2016

Deze maand zijn we verder gegaan met het thema ‘Kriebelbeestjes’. Het versje van het spinnetje werd steeds enthousiaster meegedaan. Ik hoefde nu alleen nog maar mijn handen op mijn rug te doen en de kinderen kenden het versje uit hun hoofd. Natuurlijk hebben we geknutseld deze maand. Er was een vast ritueel ontstaan. Zo wilde F. bij het lieveheersbeestje heel graag vertellen dat zij er weleens eentje in de auto had gehad. B. wilde vertellen dat hij thuis bij de glijbaan een spinnenweb heeft met een groot gat erin. M. vertelt bij alle insecten welke kleur het insect heeft. Daarnaast oefenen we met de kleinsten het woord: bij, mier, rups enz. Ook zijn we bezig om te leren niet allemaal door elkaar te roepen, maar netjes je vinger op te steken als er een vraag gesteld wordt. Dit ter voorbereiding op school.

De eerste week hebben we vlinders gemaakt. Lekker met de handen in de verf en een afdruk maken op een zelfgekozen kleur papier. Vooral de foto's die gebruikt werden als hoofd vonden ze erg grappig.

De tweede week hebben we niet geknutseld, maar hebben we lekker buiten gespeeld. Het was veel te warm voor knutsels! We zijn lekker op pad geweest met de bakfiets en op dinsdag zijn we naar de bibliotheek geweest. Daar was toevallig iemand aanwezig die voorlichting gaf over 'Boekstart'. Ik vroeg of zij toevallig het boek 'Rupsje Nooitgenoeg' had. Zij haalde van boven 2 exemplaren die eigenlijk niet uitgeleend mochten worden. Het ene boek ging ze voorlezen aan de kinderen, het andere boek kregen we mee om te lenen.

De derde week hebben we mieren en rupsen geverfd van wc-rolletjes. Ook hebben we een speurtocht gedaan.

Afgelopen week hebben we slakken geplakt. Ook deze week weer een speurtocht gedaan en op donderdag een insekten-bingo.

augustus 2016

Deze maand werken we met het thema 'Kiki en de kriebelbeestjes'.

De afgelopen weken hebben we in Kiki zijn tas allemaal kriebelbeestjes gevonden, te weten: een spin, een rups, een libelle, een bij, een mier, een vlinder, een sprinkhaan en een vlieg.

Daarnaast leren we het versje van de spinnetjes:

(met de linkerhand op de rug en de rechterhand is het kriebel-spinnetje)

Een spinnetje, een spinnetje

dat zocht eens een vriendinnetje

ze zocht eens hier..... ze zocht eens daar.....

maar nergens vond zij haar

(daarna nogmaals, maar dan wisselen van hand)


twee spinnetjes, twee spinnetjes

die zochten hun vriendinnetjes

ze zochten hier..... ze zochten daar....

en toen..... vonden zij elkaar!


Wat hier ook leuk bij past is de dvd van Rupsje Nooitgenoeg en natuurlijk alle beestjes buiten.

We hebben met lieveheersbeestjes geteld en de kleinere kinderen hebben lieveheersbeestjes geplakt. Ook hebben we bijen gemaakt van wc-rolletjes.

juli 2016

Het is zomervakantie! Deze maand hebben we gewerkt met het thema ‘Zomer’. Kiki had een zwembroek aan en in de tas van Kiki zaten kaartjes van de zon, een badpak, slippers, een pet, een tent, een strandbal en een zwembad. Daarnaast zat er een handdoek, zonnebril, een ijsje, bikini en een schelp in de tas. We hebben een nieuw liedje geleerd 'Olifantje in de zee'.

'Olifantje in de zee neem je eigen zwembroek mee anders gaan de meisjes gillen want dan zien ze blote billen olifantje in de zee neem je eigen zwembroek mee' Ze vonden het hilarisch :) De eerste week hebben we ijsjes/sorbets gemaakt. Een bekertje gevuld met watten, 'snoepjes' en een kersje. Overgoten met een 'saus'. Ze konden kiezen uit chocoladesaus, aardbeiensaus of sinaasappelsaus en natuurlijk een rietje. Op dinsdag hebben we mijn verjaardag gevierd. We hebben lekker gesnoept. Donderdag zijn we met de bakfiets door de Heinenoordtunnel gefietst naar kinderboerderij de Binnenmaas. Daar zagen we geitjes, konijnen, pauwen, kalkoenen, schapen en een varken. We hebben daarna een boterhammetje gegeten en weer door de tunnel terug. De tweede week hebben we een telopdracht gedaan. Op een blaadje stonden schelpen, zeesterren en visjes. Daarvoor stond een cijfer en dat aantal mochten ze dan inkleuren. Op donderdag zijn we naar de Ballebak geweest. De derde week hebben we heerlijk met water gekledderd. Het zwembadje in de tuin met de glijbaan erin en gaan. Het was heerlijk weer!

Afgelopen week hebben we slippers beplakt of gekleurd. Dinsdag zijn we naar Speeltuin de Binnenmaas gegaan. Weer met de bakfiets door die koude tunnel. Het weer zat mee. Niet te warm niet te koud. Donderdag zijn we naar een Kaasboerderij in Bergambacht geweest. Er was net een kalfje geboren. En wat kunnen die koeien toch hard loeien! Daarna hebben we een speeltuin opgezocht en een picknick gedaan.

juni 2016

Deze maand hebben we gewerkt met het thema ‘Verkeer’. In de tas van Kiki zaten kaartjes van een stoplicht, de kinderen hebben geleerd dat het een stoplicht voor een fiets was, wat ze bij groen en bij rood moeten doen; een bus; een rode vrachtauto; een blauwe step; een groene fiets; een rode auto; een zebrapad: dan geef je papa of mama een handje en kijk je goed naar links-rechts; een weg: kunnen treinen en trams ook op de weg?; een fietspad: je kunt er fietsen en soms rijden er ook brommers; een stoep: op de stoep mag je lopen, je mag er eigenlijk niet fietsen, maar kinderfietsen mogen er wel op enneh.... mag je parkeren op de stoep? ;) ; een verkeersbord en een blauwe motor. We hebben de liedjes 'Klein, rood autootje' en 'de wielen van de bus' erbij gezongen.

De eerste week hebben we verschillende dingen geteld die met het verkeer te maken hadden. De grotere peuters mochten proberen het goede cijfer erachter te plakken.

De tweede week hebben we niet geknutseld want het weer was heerlijk. Wel zijn we druk geweest met het thema. Ik had met stoepkrijt een weg gemaakt met zebrapad, stoplicht, verkeersbord en rotonde. Er werden bekeuringen uitgedeeld voor het door rood rijden. En natuurlijk lekker met water gekledderd.

De derde week hebben we stoplichten gemaakt. Ook zijn we op pad geweest met de bakfiets waarbij de kinderen een opdracht hadden: zoek het plaatje wat op je kaartje staat, dit waren een stoplicht, zebrapad, bus en verkeersbord.

De vierde week hebben we verkeersborden gekleurd: wat betekenen deze borden eigenlijk? Ik vond dat ze het snel doorhadden allemaal!

Afgelopen week hebben we vrachtwagens gemaakt van eierdozen.


mei 2016

Deze maand hebben we gewerkt met het thema ‘Indianen’. Kiki had een indianenpak aan. In de tas van Kiki zat een kampvuur, het verschil tussen warm en koud hebben we daarmee 'geleerd'. Ook zat er een Totempaal in, of zoals een aantal zeiden: een TOTO-paal. ;) Er zat een plaatje van een kano in, een Indianentent, oftewel een Tipi, een Indianentooi en een plaatje van een indiaan. Daarbij hebben we geleerd wat indianen doen met hun hand voor hun mond. We hebben het liedje 'In het bos wonen indianen' geoefend. Het blijft leuk om te zien hoe snel ze een liedje oppikken. Dit kwam terug tijdens de ritjes op de bakfiets. Een kindje wilde niet door het bos fietsen. 'Wat is er in het bos dan?' 'Daar wonen indianen!' Heerlijk die peuterpraatjes :)

De eerste week hebben we een indianentooi geplakt. Zo waren we allemaal indiaantjes. We zijn naar het 'Pirateneiland' geweest en lekker buiten gespeeld.

De tweede week hebben we dromenvangers gemaakt. De kinderen hebben ze ingekleurd en met olie heb ik de dromenvangers doorzichtig gemaakt.

Afgelopen week hebben we kano's gemaakt met een indiaantje erin. De kano geverfd en de indiaantjes gekleurd. Daarnaast zijn we druk bezig geweest voor Vaderdag. Maar dat is nog even een verrassing!

april 2016

Deze maand hebben we gewerkt met het thema ‘Kiki in Nederland’.  Kiki had een prachtige jurk aan in de kleuren rood, wit, blauw en oranje. In de tas van Kiki zat een koe. Daar kenden we ook een liedje van. We zongen over een koetje en een kalfje die in de wei liepen en een varken tegenkwamen. Misschien hebben jullie hem af en toe voorbij horen komen? 'Nee,' zei de koe, 'boe, boe, boe'. Ook zat er natuurlijk een molen in. Daarbij paste het liedje 'Zo gaat de molen'. Kaas mocht  niet ontbreken. Dat wordt gemaakt van de melk van de koe. Daarnaast plaatjes van de Koning en Koningin met die moeilijke namen, een kroon, een tulp, een brug en klompen.  Bij kinderboerderij de Kooi was een klompenmakerij. Die was toevallig open toen wij er waren en er liepen een paar boeren rond op klompen.  Er was ook een koe met kalf in de stal, die begon heel hard te loeien toen wij kwamen kijken. De kinderen waren erg onder de indruk. Iedere keer als de koe uit de tas van Kiki kwam, begonnen de kinderen er weer over. :) Aan onze muur hing een vlag. Welke kleuren heeft de vlag?  

We hebben ook geknutseld deze maand:

  • De eerste week hebben we tulpen gemaakt. Deze hebben we in een vaas op tafel gezet.   
  • De tweede week hebben we kroontjes gemaakt alvast voor Koningsdag. De grotere kinderen hebben ze geplakt, de jongere kinderen hebben de kroontjes geverfd. We hadden allemaal koningen en koninginnetjes rondlopen. Daarnaast zijn we druk bezig geweest voor Moederdag. Let op mama's: de kinderen hebben het helemaal zelf gemaakt. Mochten jullie niet weten wat het precies is. Dit kunnen de kinderen vertellen! We hebben erg goed geoefend op het gedichtje dat er bij hoort. Misschien willen de papa's een beetje helpen. Mochten de kinderen er niet uitkomen, dan wil het weleens helpen om het begin van de zin te zeggen en de kinderen het laatste woordje te laten zeggen. 
  • De derde week hebben we koeien bestempeld en lekker buiten gespeeld met de nieuwe schommel en het skippy-paard.
  • Afgelopen week hebben we molens gemaakt met echt draaiende wieken.

maart 2016

Deze maand hebben we gewerkt met het thema ‘Boodschappen’ en ‘Pasen’.

De eerste week hebben we allemaal een portemonnee geplakt. Natuurlijk zijn we ook echt even een paar boodschappen gaan halen en mochten ze allemaal om de beurt met de scanner de boodschappen scannen.

De tweede week hebben we boodschappenwagentjes beplakt met boodschappen.

De derde week zijn we begonnen met Pasen. We hebben een Paaskip geverfd en gekleurd. Wat stond dat gezellig zo bij de Paastakken.

Afgelopen week hebben we nog een paasei gemaakt en als afsluiter natuurlijk het jaarlijkse Paasontbijt.

Ik had het al op Facebook aangekondigd. Daar waren ze dan maandag. De kuikentjes waren een groot succes. Ze durfden niet allemaal de kuikentjes te aaien, maar ernaar kijken was natuurlijk ook heel leuk. Dinsdag zijn we nog even gaan kijken bij de broertjes en zusjes van onze kuikentjes bij de Kleine Duiker. Vrijdag zijn ze weer terug gegaan naar de Kleine Duiker.

Maandag 2e Paasdag kunnen er weer eieren gezocht worden bij de Kleine Duiker, misschien kunnen jullie onze kuikentjes vinden in de koeienstal?

Februari 2016

Deze maand hadden we 2 jarige Jetjes en 1 jarig Jobje. Daarnaast hebben we gewerkt met het thema ‘Kiki ontdekt’. De eerste week hebben we vergrootglazen gemaakt. Kiki had heel veel spullen in zijn tas: een bellenblaas, schaar, lijm, een bal, touw, een ketting met kralen, een wc-rolletje, knijper en een vergrootglas. Het vergrootglas vonden de kinderen erg leuk, wat is alles groot als je er doorheen kijkt. De tweede week hebben we verrekijkers gemaakt van wc-rolletjes. Ze mochten zelf kiezen welke kleur. Ze hebben allemaal erg hun best gedaan. Deze week had ik ook iets nieuws. We hebben een houten regenboog. Deze kan helemaal uit elkaar en prikkelt de fantasie enorm. Zo kun je er bijvoorbeeld met een autootje overheen rijden, maar je kunt er ook op zitten, je kunt er overheen stappen, autootjes onderdoor laten rijden. Kortom: genoeg om zich te vermaken.

We hebben de afgelopen weken een ontdek-spelletje herhaald. We hadden verschillende dingetjes onder een kleedje verstopt. Telkens haalde ik daar 1 dingetje uit en dan mochten de kinderen raden wat er weg was. Ook hebben we met onze handen gevoeld wat er onder het kleed lag zonder te kijken. Dat was best lastig, want ze wilden het graag pakken en dan bekijken. De derde week zijn we verder gegaan met de ontdekkingstocht. We hebben scheerschuim gevoeld. Voor de kinderen spoot ik wat scheergel op de tafel. En daar was 'Sinterklaas' ineens. Wat voelt dat gek zeg!

Januari 2016

Deze maand hebben we gewerkt met het thema ‘Kiki groeit op’.

De eerste week zijn we bezig geweest met ‘groter groeien’. We hebben een themablad van Kiki geknipt, geplakt en gekleurd. De bedoeling was om het op volgorde van klein naar groot te plakken. Er was wat verwarring met de ‘mama-beer met dikke buik’. Toch hebben ze allemaal erg hun best gedaan. Daarnaast hebben we het boekje ‘Niels wil graag groot zijn’ over het nijlpaardje dat van zijn papa o.a. geen koffie mocht, en zich nog niet mocht scheren.

De tweede week hebben we gezichten geplakt. Prachtige creaties zijn het geworden. Het is heel leuk zo’n gezicht, maar als je dan ineens de onderdelen los in je hand hebt, is het best nog lastig om alles op de goede plek terug te krijgen. We hebben een boekje gelezen over een kindje dat alle onderdelen van zijn gezicht liet zien. Wat doe je met je neus? Wat doe je met je mond? Wat doe je met je oren? Het leukste antwoord van de kinderen was: Flapperen!

De derde week hebben we gewerkt met het onderwerp trouwen. We hebben Bruiloftstaarten beplakt met Playmais en geverfd. Ook hebben we het boekje ‘Wil je met me trouwen?’ gelezen over een konijn en een beer die gaan trouwen.

De vierde week van januari hebben we gewerkt met ‘een baby op komst’. We hebben hierbij het boekje gelezen van ‘Kaatje en mama’s buik’.

Het vroor eindelijk! Ik heb het kinderbadje gevuld met een laagje water en een nachtje laten staan. De volgende dag konden we het ijs voelen en erop staan. We hebben een stuk ijs meegenomen naar binnen en in een bakje gedaan. Na een paar uur hadden we een bakje water. Waar was het ijs nou gebleven?


December 2015

Deze maand begon met Sinterklaas en daarna zijn we over gegaan op de Kerst. Kiki was veranderd in de Kerstman, die uiteraard de eerste week nog Sinterklaas genoemd werd. We hebben de eerste week kerstbomen beplakt en geverfd. De tweede week hebben we kerstballen gemaakt. Komende week gaan we nog kaarsenstandaards maken. We hebben het liedje ‘O, dennenboom’ geleerd.

Op vrijdag 18 december was ons kerstontbijt. We hebben heerlijk gesnoept van de pannenkoeken, kruidkoek, eierkoeken, krentenbollen, saucijzenbroodjes, chocoladebroodjes, eitjes, koekjes etc. We hebben de boekjes ‘Bobbie viert kerstfeest’ en ‘Vrolijk kerstfeest, Muis’ gelezen en daarna nog heel even gespeeld.

November 2015

Afgelopen maand zijn we begonnen met het thema Sinterklaas. Op het raam heb ik een Sinterklaas en een Zwarte Piet getekend, nepkadootjes opgehangen en Kiki en zijn vriendje waren omgetoverd tot Sinterklaas en Zwarte Piet. We zijn begonnen met tellen en kleuren. De kinderen mochten met een grote dobbelsteen gooien. We gingen het aantal ogen tellen en dan mochten de kinderen hetzelfde aantal bolletjes op de tekening inkleuren. Dit ging beter dan ik van tevoren had gedacht. De jongere kinderen hebben de baard van Sinterklaas beplakt en ons kleine vriendje heeft een Sinterklaasje en Zwarte Pietje van zijn handafdrukje ‘gemaakt’. We hebben Pietenmutsen gemaakt en de klompjes die ze mochten zetten. Tot onze verbazing waren de klompjes afgelopen week ineens gevuld! We hebben ons verkleed als Sinterklaas en Zwarte Piet, boekjes gelezen over Sinterklaas en het Zandkasteel ging ook over Sinterklaas. We hebben pepernoten, kruidnoten, taaitaai en speculaas gegeten. De komende week gaan we nog de juiste kleur veertjes bij de Pietjes plakken.

Oktober 2015

In oktober hebben we gewerkt met het thema ‘Herfst’. Kiki had voor dit thema zijn regenjas, regenhoed en kaplaarzen aan. Kiki had in zijn tas een uil; die jagen ’s nachts op muisjes in het bos, de egel maakt een balletje van zichzelf als hij bang is. We hebben hier een filmpje van gezien. De spin vonden de kinderen spannend. Ze hingen door heel het huis . We hebben geteld. Hij heeft net als de octopus wel 8 poten! Natuurlijk ook een blaadje, deze worden door de wind van de boom geblazen. Er waren een paar kinderen naar het bos geweest. Zij hadden eikeltjes met hoedjes, kastanjes en blaadjes in de vorm van een hartje gevonden en meegenomen. We zijn gaan wandelen met de nieuwe vierling-wandelwagen en zagen hoe de blaadjes van de bomen waaiden. We hadden hele grote bladeren gevonden. In de herfstvakantie zijn we naar Sealife, het Krentenbollenfestival en de ballebak geweest. We hebben paddenstoelen geverfd, laarzen beplakt en spinnenwebben geregen.


Augustus en september 2015

In augustus en september hebben we gewerkt met het thema ‘Onder Water’. De kinderen waren helemaal verbaasd. Kiki had namelijk niet zijn normale kleren aan, maar een zwembroek! In de tas vonden we een schelp; die kun je vinden op het strand. Daarnaast een krab; zijn handen heten scharen, een octopus; die heeft wel 8 armen en zwemt in de zee, een walvis; die zijn heeeeeel groot en zwemmen in de zee, een zeehond; wat voor geluid maakt een zeehond en waar zwemt een zeehond? Een zeester en een zeepaardje zwemmen ook in de zee. Een dolfijn springt weleens uit het water van de zee: PLONS! Een kikker; wat voor geluid maakt een kikker, zwemt een kikker ook in de zee? Nee, die zwemt in de sloot, net als een vis, maar die kan ook in de zee zwemmen. We zijn begonnen met het verven van wc-rolletjes, hier hebben we octopussen van gemaakt. De tweede week hebben we vissen geplakt. De week daarna hebben we schildpadden gemaakt. De kinderen hebben het schild en de kop op de plaats geplakt waarvan zij vonden dat het goed was ;) De jongere kinderen (<2 jaar) hebben de schildpad geverfd. De derde week hebben we zeepaardjes geverfd, vooral de glitters vonden ze erg mooi. Afgelopen week hebben we walvissen gemaakt van lege danoontjes. We hebben ook 'gevaren' met een grote boot (kartonnen doos).

Juli 2015

Deze maand hebben we gewerkt met het thema 'Kinderliedjes'. We hebben de volgende liedjes geleerd (herhaald). 'De wielen van de bus', 'Zo gaat de molen', 'Een papakrokodil' en 'Clowntje Piet'. Natuurlijk hebben we daarbij horende knutsels gemaakt. We hebben een bus geplakt, een krokodil geverfd, een windmolentje gemaakt en clowntjes geschminkt.

Omdat het vakantie is hebben we iedere week een ander uitstapje gemaakt. Iedere keer op een andere dag zodat alle kinderen een keer aan de beurt zijn geweest. We zijn naar Blijdorp geweest, naar kinderboerderij 'de Dierenhof' en pannekoeken/poffertjes gaan eten bij 'Pannenkoekentijd'.

Daarnaast hebben we een nieuw bed aangeschaft voor de kinderen. Een superdeluxe stapelbed!

juni 2015

Afgelopen maand hebben we gewerkt met het thema ‘Kiki ontdekt de vormen’. Kiki had deze keer in haar tas 6 blokken. Deze hadden de vormen: cirkel, vierkant, rechthoek, ster, hartje en driehoek in de kleuren, geel, rood, blauw, groen, roze en oranje. We hebben vormen geplakt, stoplichten geverfd en gekleurd, verfkunstwerken gemaakt door met knikkers in een schoenendoos te schudden. Ook gingen we toveren met verf. We zagen dat rood en geel oranje wordt als je ze met elkaar mengt en blauw met geel werd groen. Buiten hebben we ook een leuke activiteit gedaan. De bedoeling was om pittenzakjes in de juiste vorm te gooien. Met stoepkrijt had ik de vormen gemaakt en van een afstandje gooiden de kinderen om de beurt de pittenzakjes. Deze maand hebben wij weer een nieuw klein vriendje mogen verwelkomen.

mei 2015

Wij zijn nu overal herkenbaar ;)

Afgelopen maand hebben we gewerkt met het thema ‘Vlinders en rupsen’. De eerste week kwamen er al 5 vlinders uit hun coconnetje gekropen. Niet alle kinderen waren erbij toen het gebeurde. Gelukkig hebben we het gefilmd en konden we het zo toch zien. De tweede week begonnen de rupsen met het spinnen van een coconnetje. Zodra de vlinders uit de cocon waren gekropen, hebben wij ze vrij gelaten. We hebben rupsen van eierdozen gemaakt, rupsen en vlinders van handjes, vlinders van koffiefilters en wcrolletjes en rupsen van klei.

april 2015

Begin april hebben we een Paasweek gehad. We hebben eieren en paasmandjes gemaakt en hebben o.a. geleerd wat een eierdopje is, paastakken, paasontbijt, de paashaas en hebben boekjes gelezen over Pasen. We hebben de week afgesloten met het Paasontbijt. We hebben eieren gegeten, eierkoeken, paasstol, pannekoeken, krentenbollen, croissantjes enz. De kinderen gingen met een gevulde buik weer naar huis. Daarna zijn we verder gegaan met het thema ‘Lente’. We hebben een hyacint gemaakt door zelf propjes te maken (fijne motoriek) en deze daarna op te plakken. De peuters hebben een narcis geverfd. Ik had er eentje uit de tuin geplukt om te laten zien welke bloem ze gingen maken. Met de kleintjes heb ik van een handafdrukje een bloem gemaakt. Afgelopen week zijn we aan de slag gegaan met mutsen voor Koningsdag. Bij de themakaartjes zat ook het woordje ‘kikkerdril’. Leuke variant die ze ervan maakte was ‘kikkerdrol’. Onze oudste dochter is voor ons op zoek gegaan en heeft uit een sloot kikkerdril gehaald, zodat de kinderen kunnen zien hoe de kikkerdril verandert in kikkervisjes. De uiteindelijke kikkers gaan weer terug de sloot in.

maart 2015

En het nieuws is......

Supertrots op mijn nieuwste aanwinst: een bakfiets met ruimte voor 6 kindjes, of 4 kindjes en een baby(-schaal).

We hebben deze maand gewerkt met het thema 'Kiki in het restaurant'. We hebben bordjes spaghetti gemaakt, pizza's, bordjes met bestek.

****

februari 2015

Deze maand hebben wij gewerkt met het thema 'Huisdieren'. Mijn vriendin is langs geweest met haar hond en heeft allerlei kunstjes laten zien aan de kinderen. De vissenkom was verplaatst naar de tafel zodat we allemaal naar de visjes konden kijken. Ook hebben we een dagje de hamster van onze buurjongen mogen lenen. We hebben vissen geknutseld, lapjeskatten geplakt en de kleintjes hebben met handen- en voetenwerk een vis, hond en konijn geknutseld. 2 kindjes waren jarig deze maand. Ze zijn allebei 2 jaar geworden. Dat werd natuurlijk gevierd met de verjaardagstaart, muziekinstrumenten en kadootjes.

januari 2015

Eindelijk hebben we er weer een jongen bij. We hebben nu 5 meiden en 3 jongens in ons clubje verdeeld over de week. We zijn aan de slag gegaan met het thema 'Kiki in de bergen'. Een paar verbaasde gezichten toen de tafel ineens vol lag met 'sneeuw' (bloem). Lekker gekledderd ermee. Dat was een feestje! We hebben sneeuwpoppen geknipt, geplakt, gekleurd. Mutsen beplakt met wol, wanten met handjes en we hebben een kabelbaan met skiliftjes gemaakt. Sneeuwvlokken geverfd en watten als sneeuw geplakt. We hadden een grote sneeuwpop in de kamer staan. Al met al weer een geslaagd thema.

december 2014

Deze maand hebben we er weer een nieuw vriendinnetje bij op de donderdag. Ze is (bijna) 4 maanden oud. Wat geweldig ook weer om te zien hoe de kinderen haar verwelkomen en ze hoort en binnen een paar weken al helemaal bij. Sinterklaas is weer terug naar Spanje.We moesten even omschakelen naar de Kerst. De kinderen hebben geleerd dat het niet Sinterklaas, maar de Kerstman was. We hebben Rudolph gemaakt met foto's, kerstballen geknutseld, kerstbomen geplakt en het liedje 'Oh denneboom'.Vrijdag 19 december hebben we ons jaarlijkse kerstontbijt gehad. De kinderen waren allemaal mooi gekleed en we hebben gesmuld van eierkoeken, krentenbollen, cakejes, saucijzenbroodjes, koekjes, broodjes, pannenkoeken enz.

Gastouder Nathalie Barendrecht wenst iedereen fijne feestdagen en een gelukkig en gezond 2015!

november 2014

Natuurlijk zijn we aan de slag gegaan met het thema 'Sinterklaas'. Kiki was veranderd in Zwarte Piet, we hebben geleerd dat Pieten op het dak klimmen en dan kadootjes door de schoorsteen in onze schoen brengen. We hebben Pieten geknutseld waarbij de kinderen zelf de neus, mond, ogen e.d. mochten plakken. Superleuke creaties krijg je dan! We hebben klompen geverfd en de kleinsten hebben weer handen- en voetenwerk verricht met als resultaat Sinterklazen en Pieten. Natuurlijk zijn we Amerigo niet vergeten. Zaterdag 29 november hebben we ons Sinterklaasfeestje gehad. Er kwamen 2 Pieten langs die de kadootjes aan de kinderen uitdeelden en de kinderen kregen allemaal te horen wat er over hen in het grote boek stond. We hebben gezongen, maar ook gedanst! Wat een gezelligheid!

oktober 2014

Het thema van deze maand was 'Kiki en de bosdieren'. We hebben egels en uilen geknutseld, maar bijvoorbeeld ook regendruppels geplakt. Bij de nieuwe woordjes hoorde het woord: wolf. En wat doet een wolf? Juist: Awoeeeeee! Dat vonden de kinderen prachtig. Zelf de allerkleinsten deden mee aan het einde van de maand. We hebben de maand afgesloten met Halloween. Daarvoor hebben we spookjes en vleermuizen gemaakt.

september 2014

Deze maand zijn we weer met zijn allen op de foto geweest. Het thema was 'Naar de dokter' en de knuffel van onze Kiki zat helemaal onder de waterpokken.

augustus 2014

We hebben gepicknickt en zijn naar de speeltuin geweest. Helaas is het weer een stuk minder. Het lijkt wel herfst! We wensen iedereen een hele fijne vakantie!

juli 2014

We hebben erg genoten van het mooie weer. We hebben een glijbaan gekocht en de kleintjes kunnen er geen genoeg van krijgen. We zijn bezig geweest met het thema 'Op de camping'. We hebben slippers geverfd, parasolletjes, zandkastelen maar vooral buiten met water gespettert.

juni 2014

We zijn druk bezig met het thema WK. We hebben voetballen geplakt, vlaggen geverfd, de kinderen kregen vlaggetjes op de wangen geverfd wanneer er een wedstrijd van het Nederlands elftal was. We hebben een nieuw kindje erbij op de maandag en ook een kindje voor noodopvang.

mei 2014

Het thema van deze maand was 'Kiki in de Dierentuin'. We hebben van alles geknutseld, onder andere giraffen, nijlpaard, flamingo, tijgers enz. We hebben gespeeld met de dieren en als afsluiting zijn we op vrijdag 30 mei naar Blijdorp gegaan.

april 2014

Thema van deze maand was Kiki en de bloemen. We hebben bloemen gemaakt van wcrolletjes en keukenrol, propjes crepepapier en we hebben zelfs tuinkers geplant! Tussendoor volgde het thema Pasen. We hebben paashazen geverfd met onze voeten en afgesloten met een paasontbijt. We hebben heerlijk gesnoept van de eierkoeken, krentenbolletjes, eieren, koeken, saucijzenbroodjes enz. Aansluitend hebben we paaseieren gezocht met paaseieren die geluid maken als je ze moest zoeken. Einde van de maand is voor Koningsdag, we gaan dan kroontjes knutselen.

maart 2014

Deze maand was het thema: Kiki maakt muziek. We hebben een gitaar geknutseld, tamboerijn en een kleurplaat van muziekinstrumenten, maar bovenal hebben we veel muziek gemaakt. We maakten gebruik van een blokfluit, kazoo, gitaar, mondharmonica, schudkokers en trommelstokjes. We hebben gezien dat we ook met andere dingen geluid kunnen maken bijvoorbeeld met een ballon die je leeg laat lopen, blokjes, stokjes enz.

februari 2014

GGD is langs geweest voor een inspectie. Bevindingen kunt u vinden in het LRKP: http://www.landelijkregisterkinderopvang.nl/pp/inz...

januari 2014

We hebben gewerkt met het thema Kiki heeft het koud. We hebben sneeuwpoppen in alle vormen en maten gemaakt, wanten, sjaals, sneeuw. Deze maand voor het eerst onze lang verwachte baby erbij gekregen. Super gezellig! De groten waren erg nieuwsgierig naar haar en mijn eigen meiden vinden het ook hartstikke leuk!

december 2013

Het was een drukke maand. We hebben de thema's Sinterklaas en Kerst gehad. Er zijn 2 zwarte Pieten langs gekomen met kadootjes. We hebben het Sinterklaasfeest samen met mijn eigen gezin, papa's, mama's, broertjes, zusjes en een oma gevierd. De Pieten waren rustig zodat we geen bange en/of huilende kinderen hadden. Thema Kerst zullen we afsluiten met een kerstontbijt.

oktober 2013

In september hebben we het thema zwaailichten gehad. We hebben ons verkleed als brandweer en zuster. We hebben met politieauto's, brandweerauto's en doktersspullen gespeeld. Deze maand hebben we het thema 'Herfst' met in de laatste week 'Halloween'. Halloween betekent natuurlijk niet dat we allemaal enge dingen gaan doen, maar we maken bijvoorbeeld wel een pompoenmasker. We gaan pompoen proeven en we maken lantaarntjes. Voor het thema herfst hebben we al bomen gemaakt (zie foto onder), paddestoelen, egels, parapluutjes en daar komen nog uiltjes en spinnen bij. In september zijn we met zijn allen op de foto gegaan. Het idee van de schoolfotograaf, met natuurlijk een groepsfoto!

juli 2013

Het thema van deze maand was 'Kiki op reis'. Kiki had een zwembroek aan en een zonnebril op, we hebben vliegtuigen, koffers, vliegers e.d. geknutseld. Kiki had twee koffers waar allemaal spulletjes in zaten die je meeneemt op vakantie. Mijn eigen kinderen hebben ook vakantie, dus we hebben extra helpende handjes. Ook vierden we mijn verjaardag met pannenkoeken en ijsjes. Eén van de kindjes was ook jarig en dat hebben we gevierd met muziekinstrumentjes.

juni 2013

Deze maand hebben we het thema 'dit ben ik' gehad. We hebben vanwege het mooie weer en vaderdag wat minder geknutseld bij dit thema. We hebben een spiegel zelf gekleurd en daarna beplakt met zilverfolie. Maar we hebben vooral geoefend met de verschillende lichaamsdelen: handen (wat kun je met je handen? zwaaien, aaien, klappen enz.), voeten (stampen), oren, ogen, puntje van je neus. Zingen past er ook bij. De liedjes: 'met de vingertjes', 'klap eens in je handjes', 'dit zijn mijn wangetjes'. Ook hadden we een echte spiegel waar de kinderen konden zien waar hun neus dan zat en de oren enz. Voor vaderdag hadden de kinderen een echte stropdas gemaakt en een kadodoosje:

mei 2013

Deze maand was het thema 'Kiki en de boerderijdieren'. We zijn naar de kinderboerderij geweest en hebben babygebaren geleerd voor het woordje geit, paard, schaap, kip en koe en natuurlijk de geluiden van de dieren. Bijpassende boekjes in de bibliotheek gehaald. En natuurlijk weer gezellig geknutseld:

april 2013

Ook Koninginnedag laten we niet onopgemerkt voorbij gaan:

Deze maand was het thema 'Welkom Kiki' We zijn daar mee aan de slag gegaan, hebben Kiki leren kennen en gezien waar hij woont, wat zijn spullen zijn en hij heeft ons namen geleerd. Natuurlijk hebben we ook flink geknutseld:

22-4 Hoera! Weer een contract getekend voor 2 dagen!

Gastouder Nathalie is ook te vinden op facebook www.facebook.com/gastoudernathalie !

Hoera! We zijn eigenaar geworden van deze super coole bolderkar met zelfgemaakte huif.

Gestart met 2 kinderen op maandag, 3 kinderen op dinsdag, 3 kinderen op donderdag en 1 kindje op vrijdag.

maart 2013

Spulletjes binnen gekregen om te starten met vroege voorschoolse educatie.

Fijne Pasen allemaal!

Hoera! Nog een kindje erbij voor 2 ochtenden!

Hoera! Het derde contract getekend voor 4 dagen!

Hoera! Ook het tweede contract is getekend voor 3 dagen!

februari 2013

Hoera! Het eerste contract is getekend voor 4 dagen!

Nu nog plaats voor 3 kinderen op ma-di-do-vrijdag en 4 kinderen op woensdag.

januari 2013

Per 1 april plaats voor 4 kinderen van maandag t/m vrijdag 0-4 jaar!

Officieel geregistreerd!

Schakel Barendrecht 20-12-2012

december 2012

Advertentie op marktplaats: advertentieTITEL 1

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam porttitor augue a turpis porttitor maximus. Nulla luctus elementum felis, sit amet condimentum lectus rutrum eget.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nullam porttitor augue a turpis porttitor maximus. Nulla luctus elementum felis, sit amet condimentum lectus rutrum eget.

TITEL 1