Peuterspeelgroep

Waarom een speelgroep met alleen peuters?

Peuters vanaf twee jaar spelen steeds meer samen. Verstoppertje, tikkertje, samen bouwen met de blokken, op kussens ‘op vakantie gaan’, eten koken in het keukentje. Ze zitten in een fantasievolle fase. De peuters in de peuterspeelgroep zijn ongeveer even oud, dus er is altijd wel iemand die met uw kind op avontuur wil. Dat is niet alleen leuk, maar ook enorm leerzaam.

Wanneer kinderen 4 jaar worden en voor het eerst naar school gaan komen zij in een compleet ‘nieuwe’ wereld. Om ze hier op voor te bereiden is de peuterspeelgroep een fijne opvang om de eerste begrippen te leren. Kleine opdrachtjes, samen spelen, samen leren en ervaren om zonder de vertrouwde omgeving van thuis jezelf veilig te voelen. Vaak wordt het daardoor een stuk makkelijker om de overstap naar school te maken. 

Ik stimuleer de ontwikkeling van kinderen spelenderwijs en bereid ze voor op de basisschool. Zo leren ze onder meer hoe ze hun eigen jas aantrekken, zelfstandig naar de wc te gaan, maar ook help ik ze met tellen en het leren herkennen van kleuren. Kinderen leren veel in de groep. Zo ontdekken ze hoe ze op hun beurt moeten wachten en andere kindjes kunnen helpen. Mijn motto is altijd 'kan niet, bestaat niet!'. Lukt iets niet dan gaan we samen kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat iets wél lukt. Het kind wordt hierdoor steeds zelfstandiger en krijgt vertrouwen in wat hij allemaal kan.

Ze leren afscheid nemen en deel te nemen aan een groep. Uw kind leert dat er nieuwe mensen in je leven kunnen komen. Dat je daarmee een band opbouwt en soms ook weer afscheid van moet nemen. En hoe fijn is het om de peuters een creatief en afwisselend aanbod te doen wanneer ze tussen de 3 en 4 jaar oud zijn en eigenlijk toe zijn aan school? 

Dat is de bedoeling van een peuterspeelgroep!